Twee jaar na de introductie van het eerste elektronische schakelsysteem voor mountainbikes op de XTR-groep, kondigt Shimano vandaag aan dat de Di2-technologie zal uitzakken naar de XT-schakelgroep. Maar dat is niet het enige: de nieuwe Deore XT Di2 kan draadloos verbinding maken met Shimano’s E-Tube-progamma om het schakelgedrag in te stellen en te controleren.

Shimano ziet elektronisch schakelen duidelijk als het ‘schakelen van de toekomst’. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat de Di2-technologie van XTR naar XT doorschuift, maar bleek ook tijdens ons bezoek aan de fabrieken van Shimano in Japan, Maleisië en Singapore in januari van dit jaar. Uit de presentaties van en gesprekken met de productontwikkelaars bleek toen al dat Di2 bij Shimano hoog in het vaandel wordt gedragen. Tijdens ons bezoek werd nog in alle talen gezwegen over de komst van de XT Di2. Wel werd ons toevertrouwd dat Di2 pas zou uitzakken naar het niveau van XT en SLX als het mogelijk is om de kabels en motortjes te produceren tegen lagere kosten zonder daarbij te veel kwaliteit in te leveren. “Want”, zo lichtte marketingdirecteur Manabu Tatekawa toe, “een slechte Di2 is echt niet leuk.” Laten we er dus maar vanuit gaan dat Shimano de kostprijs en kwaliteit onder controle heeft en dat deze nieuwe XT-variant van Di2 heel leuk zal worden om mee te rijden.

De basis van Di2 kennen we natuurlijk al van de XTR-groep. Net als bij XTR Di2 zul je ook met XT Di2 met één druk op de knop en met slechts één shifter snel en nauwkeurig kunnen schakelen. De Synchro Shift-functie komt namelijk ook mee naar de XT-groep. Synchro Shift betekent dat je op één shifter kunt vertrouwen om voor of achter te schakelen. Een aanpasbare shiftindeling zorgt ervoor dat je de overbrengingsverhouding waarbij de Di2 automatisch naar het grote tandwiel schakelt bij het opschakelen, of naar het kleine tandwiel bij het terugschakelen, kunt instellen. Grote sprongen in de versnelling worden voorkomen, waardoor je een gelijkmatige cadans houdt.

Net als de mechanische XT-derailleur krijgt zijn elektronische evenknie de Shadow RD+-technologie om klapperen van de ketting tegen te gaan en de ketting strak op de tandwielen te houden om stabiel te kunnen schakelen. Volledig nieuw is de mogelijkheid om XT Di2 draadloos te koppelen aan het E-Tube-programma van Shimano. Dit is het systeem dat Shimano gebruikt om het schakelgedrag in te stellen en te controleren. Dankzij de Bluetooth-technologie kunnen rijders en monteurs draadloos met hun computer, tablet of smartphone communiceren met de Di2-unit op de fiets. Met behulp van het D-FLY Data Management System kun je batterij- en versnellingsinformatie ook op compatibele schermen van een ander merk – bijvoorbeeld een fietscomputer – weergeven. De draadloze technologie wordt met de introductie van de nieuwe Deore XT Di2-componenten uitgerold, en zal ook geleverd worden als een upgrade voor bikers die momenteel met Shimano XTR Di2 rijden.

De nieuwe XT Di2-onderdelen zullen vanaf september van dit jaar geleverd worden. Prijzen heeft Shimano nog niet bekendgemaakt.