Indrukwekkende Outsider

Schone lei? Statement? Met de DT Swiss F535 One zal DT Swiss opnieuw zijn stempel drukken in de ‘suspension market’. Bij de introductie van de F535 One vork binnen het trail/all-mountain/enduro segment, werd ons meteen duidelijk dat innovatie en creativiteit aan de basis lagen van dit nieuwe model in de Zwitserse catalogus.

De vork is beschikbaar in verschillende uitvoeringen, van een 130 mm 27.5 vork tot een 160 mm 29’er vork en alles wat daartussen zit. Dit geeft de F535 One een ruim inzetbereik binnen verschillende segmenten. Het concept van deze vork is de combinatie van zowel coil– als luchtdemping. The best of bothworldskan je wel zeggen. Het soepele gevoel dat een coil vork je geeft, gecombineerd met de instelbaarheid en veelzijdigheid van een lucht vork. Daarnaast biedt de F535 One de noodzakelijke compressie- en reboundsettings om de vork te finetunen naar jouw wens.

Afdekplaatjes

De talrijk aanwezige, vernuftige features maakten ons alleen maar nieuwsgieriger naar dit product. Zo werd er een tool geplaatst in de 15 mm steekas die je bijvoorbeeld kan gebruiken om de afdekplaatjes bovenop de vorkkroon los te maken. Las ik dat nou goed? Afdekplaatjes op de vorkkroon? Maar hoe kom je dan nog bij je instelknoppen voor je compressie of bij je luchtvalve? DT Swiss wil met deze feature het principe ‘set-andforget‘ kracht bijzetten. Niet alleen dat, het geeft de vork ook een heel strakke look en het beschermt tegen vuil of beschadigingen. Verder levert DT Swiss een maatwerk spatbord bij deze vork, dat rechtstreeks achter de vorkbrug gemonteerd kan worden. Weer een zorg minder! Zo heb je al aardig wat extra’s als je het ons vraagt, je kan het haast beschouwen als een alles-in-één-pakket. Je kan zelfs opteren om de compressie met een remote lever te bedienen vanaf je stuur, mocht dat handig lijken. Oh, en als dat nog niet overtuigend genoeg was, zijn de vorkpoten ook nog eens vervaardigd uit magnesium en de vorkkroon uit aluminium. Aan high-end materialen geen gebrek!

Soepel
De testvork: een 160 mm voor de 27.5 wielmaat, was uit de doos op 70 psi ingesteld wat voor een rijder van 70 kg min of meer spot on is. Verder werd de rebound nog enkele clicks bijgesteld vooraleer we er voor de eerste keer mee op pad gingen. Het werd onmiddellijk duidelijk dat deze vork erg soepel en reactief is in het begin van de stroke. De reflex zou zijn om iets meer lucht bij te pompen in de luchtkamer maar neen, laten we eerst de aangeraden setup een kans geven. Op de trail kan je de vork het best omschrijven als tractiezeker, eindeloze veerweg en comfortabel. De gevoeligheid voor kleine oneffenheden is uitstekend en de vork biedt op het juiste moment voldoende compressie/progressiviteit om dat gevoel van eindeloze veerweg te garanderen. Nogmaals, we hebben enkel aan de reboundknop gedraaid, verder is er aan de standaardsetup niets gewijzigd. Je merkt dus meteen waarom het principe ‘set-andforget‘ bij deze vork op zijn plaats is.

De stijfheid van het chassis maakt ook dat de F535 One een directer stuurgedrag vertoont, waardoor je bijvoorbeeld eenvoudig van lijn kan wisselen op schuine kanten en niet stil dreigt te vallen in erg scherpe bochten. Je voelt meteen dat deze vork je vooruit wil stuwen, ondanks dat er geen pedalen aan zitten… Dat zorgeloos rijgedrag laat je op de trail je focus leggen op de belangrijkere punten. Waar zet ik mijn remmoment in, welke lijn neem ik best door deze technische passage of hoe snij ik best deze bocht aan? De DT Swiss F535 One doet de rest. De enige instelling die tijdens het verdere testen nog gewijzigd werd: iets meer lucht in de luchtkamer omdat het uitdagende testterrein hierom vroeg.

In de roos
Samengevat is deze vork absoluut een schot in de roos. Met het unieke concept en de vele opties ben je met de F535 One bij de top wat verende voorvorken betreft. De werking is subliem en de vork kan je niveau naar een hoger level tillen. Ben je op zoek naar een high-end trail/all-mountain/enduro vork dan is de DT Swiss F535 One een uitstekende keuze. De voorvork kost 1199 euro en weegt 2100 gram.