Gezien het snel veranderende landschap van het mountainbiken de laatste jaren is het gemakkelijk om aan te nemen dat de vorige F-Si, in 2015 gelanceerd, een klein beetje gedateerd is. Maar in realiteit blijft de F-Si een van de meest geavanceerde XC hardtails die er is. De vraag is dus wat gaat Cannondale aan het nieuwe model veranderen?

De grootste verandering is zonder twijfel de nieuwe ‘Lefty Ocho’ vork. Bovenop de stijvere en lichtere 100mm vork heeft de voorkant een paar extraatjes. De balhoofdhoek is 69 graden gecombineerd met een 55mm trailvork die uitkomt in een 84mm trail en 691 mm voorcentrum maakt het langer en meer stabiel dan hiervoor (ook langer dan zijn concurrentie).

In vergelijking met de voorkant zijn de andere vernieuwingen een beetje bescheiden. Aan de achterkant houdt Cannondale vast aan het AI (Asymmetrsich integratie) systeem die ook de eerste F-Si sierde. Ook zijn er verbeteringen aangebracht in het comfort op de fiets in ruiger terrein. Door de mega dunne achtervork zorgt voor meer schokdemping en daardoor comfort aan de achterkant, vooral wanneer je op de pedalen staat.

De laatste aanpssing is het gewicht van het frame dat met 80 gram is teruggebracht naar 900 gram voor de HiMod (top model). Een volledig uitgeruste F-Si met de Lefty zorgt voor de lichtste fiets met 8,4 kilo. Dit gaat echter wel over het duurste model uit de range. De Carbon 5 is lichter dan 11 kilo en daardoor ook nog prima.

De F-si zal in de komende weken beschikbaar zijn.