Twee nieuwe banden combineren hun krachten voor de uitdagingen van de moderne cross country parcoursen: met Racing Ray op het voorwiel en de nieuwe versie van Racing Ralph op het achterwiel, presenteert Schwalbe deze combinatie als nieuwe referentie voor de cross country.

De Cross Country heeft zich de laatste jaren pijlsnel ontwikkeld. Sprongen, snelle richtingsveranderingen en grove bovengrondse wortels volgen elkaar snel op; de tracks worden op technisch gebied steeds veeleisender en sneller.

„De banden voor deze moderne parcoursen moeten uiterst licht rollen en daarnaast ook betrouwbaar en duurzaam zijn. Het profiel moet op verschillende ondergronden en onder alle weersomstandigheden tadeloos presteren. Bochtenwerk, acceleratie, grip, rolweerstand en remprestaties zijn functies die perfect met elkaar in evenwicht moeten zijn”, aldus Markus Hachmeyer, Senior Product Manager MTB-banden. „De ultieme oplossing was alleen mogelijk, door het ontwikkelen van speciale voor- en achterbanden.”

De voordelen van deze nieuwe banden komen pas duidelijk naar voren, als ze in combinatie worden gebruikt: Racing Ray is een voorband met uitstekende stuureigenschappen, terwijl de Racing Ralph op het achterwiel voor snelheid en tractie zorgt. De nieuwe Cross Country-broertjes hebben weliswaar zeer verschillende profielen, maar Schwalbe heeft ze allebei uitgevoerd met nieuwe, afgeronde noppen, waarmee ook het Fat Albert duo succesvol is geworden. Het bijzondere hieraan is, dat ze krachten uit elke richting omzetten in een continue rijbeweging en dat ze de banden uiterst berekenbaar maken. „Fouten tijdens het rijden worden door de banden goed opgevangen. Breken ze toch een keer uit, dan laten ze zich snel weer corrigeren.”, verklaart Markus Hachmeyer.

Racing Ray aan de voorzijde: agressief profiel en goede stuureigenschappen
Als een echte voorband zorgt de Racing Ray voor nauwkeurig sturen, betrouwbaar bochtenwerk en grip dat tot ver in het grensbereik voor vertrouwen zorgt. Tegelijkertijd laat deze band zich onder alle omstandigheden goed en gecontroleerd remmen. De stevige, vrijwel niet te vervormen schouderblocks ondersteunen een directe rijstijl zelfs bij extreme bochten.

Ondanks het agressieve profiel rolt de band soepel, snel en geruisloos – op het vrijwel gesloten middengedeelte met om en om gerangschikte centerblocks. Met veel grip in de rijrichting, vindt de band steeds de juiste balans tussen licht rollen en grip. Niet te onderschatten is het bereik tussen center en schouder, daar zitten namelijk de overgangsnoppen. Zij maken het mogelijk dat er doorlopend gripkanten zijn. Het open profiel van de band zorgt voor een goede zelfreiniging. Racing Ray wordt uitsluitend geleverd met Addix Speedgrip Compound – om een voorband te realiseren met de optimale combinatie van grip, snelheid en duurzaamheid.

Racing Ralph aan de achterzijde: snel en veelzijdig
De nieuwe Racing Ralph is krachtiger dan zijn voorganger en rolt toch lichter. De massieve centerblocks en de stevige noppen op de schouder en in het overgangsgebied, bieden veel gripkanten voor tractie en aandrijving. Dit zorgt, samen met het open profiel, voor betere grip op boomwortels en schuine kanten, maar ook voor een goede zelfreiniging. „De rijder merkt hoe de banden de krachtinzet direct omzetten in aandrijving – zelfs bij geringe snelheid op steile beklimmingen onder natte omstandigheden”, aldus de Product Manager. Tegelijkertijd rolt de band licht en geruisloos over een effen oppervlak. Omdat het bij het achterwiel vooral om snelheid gaat, is Addix Speed de ideale compound. Hoewel de Racing Ralph speciaal als achterband ontwikkeld is, kan hij op zeer droge parkoersen ook als voorband gemonteerd worden.

Beide nieuwe banden zijn uitgerust met Tubeless Easy-techniek en SnakeSkin en vanaf juli via de vakhandel verkrijgbaar. Prijs: 57,90 euro.