Beste vriend

De Bosch Fontus is een tweede optie als het gaat over ‘draagbare’ reinigers voor onderweg. De Fontus is vooral enorm uitgebreid en goed voorzien, maar ook al vrij groot om iedere keer mee te sjouwen. De uitgebreide productkenmerken maakten ons bijzonder nieuwsgierig naar de prestaties ervan, dus gingen we ermee op pad. We bleken onder de indruk.

Waar de Karcher OC3 ons imponeerde door zijn compacte formaat doet de Fontus dat eerder op vlak van inzetbaarheid. Deze reiniger is wel echt een hogedrukreiniger met een druk tot 15 bar en heeft een geïntegreerd waterreservoir van 15 liter aan boord. Met dat grote reservoir gevuld met water weegt het geheel al snel 25 kilogram en dat maakt de draagbaarheid ervan een stuk minder. Gelukkig is het net een trolley en staat hij op wielen met een makkelijke telescopische hendel.

De motor haalt zijn stroom uit de 18V Power forAll Lithium-ionaccu die ook gebruikt kan worden voor andere accumachines van Bosch. Je laadt de batterij op in de meegeleverde lader en klikt hem na het opladen terug onder de Fontus achter een afdekklep. Aan de voorzijde is er achter een luikje een borstel en spuit terug te vinden. Je draait de spuit in de meegeleverde slang, die ook achterop de Fontus is weggestopt. Via de rode draaiknop op de spuit kan je vier verschillende patronen selecteren onder de drie verschillende opties van waterdruk op het toestel, via de draaiknop boven. Daar kan je ook een handige batterij-indicator terugvinden.

Met 15 liter als waterreservoir bleek dit een superhandig toestel bij onze fietstesten met meerdere fietsen. Het toestel heeft een handige brede straal onder druk die je vlot in staat stelt fietsen af te spoelen zonder er enorme schade aan lagering mee aan te richten. De aard van de vervuiling was van geen invloed op de reinigingskwaliteit van het toestel, wel op de hoeveelheid water die je nodig hebt om je fiets af te spoelen. De Fontus is door Bosch als Home & Garden georiënteerd product op de markt gezet, maar voor ons mountainbikers en fietstesters belachelijk goed te gebruiken. De Bosch Fontus kost 319,95 euro en is in principe bij je lokale Boschdealer verkrijgbaar of te bestellen.