Veiligheid voor alles

De gevolgen van een hersenbeschadiging mogen niet onderschat worden. Producenten proberen dan ook helmen te ontwikkelen die deze risico’s zoveel mogelijk beperken. Trek is één van de producenten die de afgelopen tijd hard heeft gewerkt aan een nieuwe helm: de BontragerBlazeWavecel.

Wavecel

De binnenkant van de helm bevat nog steeds de oude vertrouwde schuimstructuur (EPS), die samengeperst wordt bij een harde impact. Daar bovenop is in de nieuwe Bontrager Blaze Wavecel een geweven polymeerstructuur verwerkt. Dit materiaal is ontwikkeld door experts die al 25 jaar samenwerken op het gebied van fractuurbehandeling en hoofdletsel. De polymeerstructuur kan in diverse richtingen meebewegen en daardoor de klap vanuit alle hoeken en rotaties absorberen. Hierdoor is het wezenlijk anders dan MIPS: MIPS vangt roterende bewegingen op, het EPS enkel loodrechte klappen.

Trek zegt dat de Waveceltechniek 48x effectiever is dan een helm met enkel EPS-schuim. Ook zou de kans dat je een hersenschudding krijgt na een valpartij met deze helm op je hoofd zo goed als uitgesloten zijn.

Testing

We hebben de helm getest tijdens een rit in de Ardennen. We zetten de helm op en met het handige BOA-systeem is diebinnen no-time afgesteld op je hoofd. Het sluitsysteem van de riem is voorzien van een magneet, wat het makkelijk maakt om het riempje te sluiten met je handschoenen aan. We voelen meteen dat de helm een behoorlijk gewicht heeft. De maat medium weegt een stevige 420gram. Maar goed, veiligheid gaat voor alles natuurlijk. De pasvorm is erg prettig en sluit goed aan op het hoofd. Na een uur fietsen en behoorlijk wat klimmen bij 15 graden wordt het wel erg warm onder de helm. Tijd voor een afdaling! Voor de snelle afdaling zetten we onze goggles op. De klep kan op twee standen gezet worden. De hogere positie geeft genoeg ruimte om de goggles bovenop de helm, onder de klep, te dragen, wanneer je deze even niet op je gezicht wilt hebben. Leuke bijkomstigheid is dat de helm standaard geleverd wordt met de Blendr houder voor je GoPro.

De Bontrager Blaze WaveCel is te koop voor 249,99 euro | trekbikes.com