De eerste wereldbeker van het seizoen in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch bracht maar één grote vraag met zich mee:Wie zou Nino Schurter uit kunnen dagen? Krijgen we eindelijk ook bij de heren weer eens een spannende race te zien? Oh ja, die kregen we!

Stellenbosch zorgde voor een geweldig parcours, de rijders deden de rest. We kregen eerst een thriller bij de dames, waar Annika Lankvad haar goede doen in de verf zette en eerste werd voor Pauline FerrandPrévot te verslaan en onze eigen Anne Tauber naar een fantastische derde plaats te verwijzen. Helen Grobert eindigde na een superieure sprint met de Kross-dames nog net op de vierde plaats, Maja Wloszczowska werd vijfde.

Bij de heren keken wij vooral uit naar de prestatie van Mathieu van der Poel. Hij reed een fenomenaal veldritseizoen met meer dan dertig overwinningen. Maar hoe goed en snel zou hij de omschakeling maken? Hij antwoordde door zijn uitzonderlijke talent te laten zien. Startbord 47 op je fiets hebben, amper mountainbiketraining achter de rug en aan de start staan van de eerste wereldbeker van het nieuwe seizoen, waarin je het opneemt tegen renners die fris uit de winter komen. Dat terwijl jij op het allerhoogste niveau in het veldrijden hebt gereden.

Ook de mannen stelden in Stellenbosch niet teleur. Vanaf de start kregen we een race op het scherpst van de snede met aanvallen van verschillende rijders. De Nieuw-Zeelander Sam Gaze (22 lentes jong), Team Specialized, is een geweldige krachtpatser en stelde dat tentoon. Wereldkampioen Nino Schurter zag zijn aanvallen continu teniet gedaan worden door zijn 22-jarige concurrent. In de laatste ronde ging Gaze vol aan de bak bergop en zagen we Nino tandenbijten, een verbazingwekkend beeld met vorig seizoen in het achterhoofd.Van der Poel knalde ondertussen van een 47ste startpositie naar plek vier en wist deze vast te houden. Je moet het maar kunnen, zo snel de omschakeling maken naar een dubbel zo lange wedstrijdduur op een ander type fiets. Wat een display van talent. Schurter en Gaze snelden naar de finish, dus ging de fan nog eens goed zitten voor een veelbelovende spurt. Gaze nam de kop en wist deze tot na de laatste bocht aan te houden. Terwijl hij aanzette, schoot Schurter uit zijn klikker.Maar zelfs als dat niet was gebeurd, twijfelen we of NinoGaze van zijn eerste wereldbekeroverwinning bij de elite had kunnen houden. DeFransman Maxime Marotte pakte plek vier, Mathieu van der Poel eindigde net naast het podium, gevolgd door Titouan Carod.

Schurter krijgt het knap lastig tussen al dat opkomend jong geweld. Hij bewijst echter nog steeds de absolute top te zijn. Wij danken zowel de dames als de heren voor een absurd spannend raceverloop. Op naar de volgende wereldbeker in het Duitse Albstadt van 18 tot en met 20 mei. Wie geen tijd heeft om daarheen te rijden, kan de wedstrijd natuurlijk ook live volgen via de livestream op redbull.tv.