Bikepark Winterberg begint het nieuwe seizoen met compleet gerenoveerde en deels nieuw aangelegde trails. Op 1 mei is de officiële opening van het seizoen. Dan draait de lift weer, maar dan om bikers en hun bikes naar boven te brengen. Ook voor het iXS Dirt Masters Freeride Festival drie weken later is alles bijna voorbereid.

Door de lange winter en de vele sneeuw zijn beschutte plekken hier en daar nog wit. De medewerkers van het bikepark moeten met de hand de sneeuw eerst verwijderen, voordat aan de renovatie van de baan kan worden begonnen. Ook liggen er door de voorjaarsstorm overal afgebroken takken en enkele omgewaaide bomen. Ook dat moet eerst worden opgeruimd. Er is dus nog veel te doen voor het Bikepark-team. Maar ze zijn ervan overtuigd: op 1 mei is alles prima in orde.

Er staat een comeback foor de Flow Shore Trail op de planning. Het aan de natuur overgelaten traject over bosgrond met berijdbare houtelementen werd al enkele jaren geleden gebouwd, maar later weer helemaal verwijderd. Nu bouwen professionals het traject weer op met verschillende passages over houten palen, kuipbochten en ‘drops’. Het nieuwe traject is gemakkelijk te berijden en afgestemd op beginners. Het bikepark heeft de professionele bouwer van houten passages voor biketrails Joscha Forstreuter en zijn team gevraagd om de route aan te leggen. De North Shore Trail is iets uitdagender. In mei wordt vervolgens het Bell Free Cross-traject gerenoveerd door routeontwerper Diddie Schneider.

Comfortverbetering door de stoeltjeslift
Het bikeparkteam kijkt tevreden terug op het vorige seizoen, De nieuwe stoeltjeslift voor het transport van bikers en bikes heeft de eerste zomerinzet uitstekend doorstaan. Tussen april en november 2014 maakten meer dan 28.000 mensen gebruik van de lift. Daarmee heeft het Bikepark Winterberg de liftcapaciteit bijna verdrievoudigd. Daarmee zijn de wachttijden ook aanzienlijk korter geworden. Bikepark Winterberg richt zich sowieso op vergroting van comfort en service. Er zijn het hele seizoen door zeven medewerkers die zich dagelijks bezig houden met het onderhoud van de routes. Daarnaast zijn er twee rijwielmonteurs, gidsen voor de bikeschool, adviseurs in het bikestation en liftmedewerkers. Met tien professioneel aangelegde trajecten die een gezamenlijke lengte hebben van tien kilometer, is het Bikepark Winterberg de grootste in Duitsland. Het seizoen duurt dit jaar van 1 mei tot en met 1 november.

iXS Dirt Masters Festival
Met 35.000 toeschouwers en 1800 rijders uit de hele wereld is het iXS Dirt Masters het grootste freeridefestival in Europa. Centraal staan de succesvolle wedstrijdseries van het afgelopen jaar: de iXS German Downhill Cup is dé downhillwedstrijd van de Bundesliga. De Bike Unit 4x Rumble is de toonaangevende Europese wedstrijdserie in zijn klasse. Bij de Slopestyle Contest springen de beste amateurs een gat in de Dirt-lucht. En bij de TSG ‘Cash for Tricks’ laten zowel professionals als amateurs tegen betaling hun beste trucs zien. Op dit festival beleef je mountainbike-actie van wereldklasse. Daarbij komen dan ook nog eens de live concerten en de grote expo-area.

Meer informatie is te vinden op www.dirtmasters-festival.de en www.bikepark-winterberg.de.

Foto: Ferienwelt Winterberg