Eén van de meest irritante dingen bij droppers is het lichtjes inzakken van de pen na een tijdje. Het is een nadeel dat inherent is aan de constructie, met de interne zwevende zuiger (IFP) in andere droppers die ertoe dient om lucht en olie gescheiden te houden. Dat werkt prima, tot de afdichting begint te haperen. En om de werking soepel te houden van je dropper, kan die afdichting niet té strak worden gemaakt.

Het Duitse Bike Yoke begon opnieuw aan de tekentafel en kwam met de Revive. Hierin werd de IFP de nek omgedraaid en flink geschaafd aan het beperken van dichtingen in het mechaniek, zodat de werking ongekend soepel is. Inmiddels is de 2.0 versie van de Revive er, die tot een drop van 213mm verkrijgbaar is. Wij monteerden de 185mm, die 580 gram op de weegschaal brengt. Ten opzichte van de oude Revive bestaat de kop nu uit één geheel. Aangezien ook Bike Yoke’s ontwerp na verloop van tijd last kan krijgen van lucht op plaatsen waar dat eigenlijk niet zou moeten, vind je op diezelfde kop de verbinding waar je de ‘reset’ hendel op kunt plaatsen. Hendeltje in, dropper laten zakken, hendel loslaten, vervolgens je dropper weer terug omhoog en het probleem is opgelost. Super simpel dus. Eén klein puntje van kritiek hebben we wel: de binnenkabel hadden wij graag zonder imbus gemonteerd gezien op de dropper. Geen enorm punt, maar het maakt (de)montage van de kabel eenvoudiger. Na de montage valt direct op hoe soepel de Revive werkt: wij hebben zelf nog niet met een zo soepel werkende dropper gereden. Tot we met de Revive reden vonden we het ook nauwelijks een item, maar het gemak en de souplesse waarmee je deze dropper net even lager of hoger zet, is echt een dikke plus voor de Revive. Ook nieuw is Bike Yoke’sTriggyAlpha, een gekogellagerde hendel die klein van stuk is, maar prima werkt. Wil je liever gebruik maken van een andere hendel, dan is dat uiteraard mogelijk.

De Revive 2.0 kent nog een sterk punt en dat is het gemak waarmee de pen uit elkaar kan, als het dan toch zover komt dat er écht service nodig is. Op het YouTubekanaal staan instructiefilmpjes waarmee je jouw Revive zelf kunt servicen. De onderdelen zijn verkrijgbaar op de site van Bike Yoke uiteraard. Bike Yoke geeft zelf aan dat een algemeen onderhoud na 100 gebruiksuren wordt aangeraden.

De Revive 2.0 is één van die producten die je zult meenemen van fiets naar fiets. Zodra je een keer met de Revive hebt gereden, sta je écht versteld van het gemak. Ook het eenvoudige onderhoud is een absolute pre. Alles bij elkaar maakt dit de Revive 2.0 tot één van ’s werelds beste droppers.