CycleSpace organiseert van 6 tot en met 8 oktober het Bicycle Film Festival Amsterdam in FC Hyena, Meesterknecht en Pakhuis De Zwijger. Het Bicycle Film Festival viert het fietsen drie dagen lang, met film, muziek en kunst.

Steden als New York, Tokyo en Mexico City gingen voor en fietsstad Amsterdam kan natuurlijk niet achterblijven. Gedurende het festival worden bezoekers langs de vele aspecten van het fietsen geleid door middel van een breed scala aan (korte) films uit de hele wereld.

Tijdens het programma ‘Women on Wheels’ worden verschillende ‘shorts’ over vrouwen en fietsen vertoond, gevold door een paneldiscussie met vijf inspirerende vrouwen. Deze vrouwen hebben allemaal een eigen kijk op dit onderwerp, van sport en ambacht naar kunst en cultuur. Één van de films die vertoond wordt is ‘Mama Agatha’. Deze film vertelt het verhaal van Agatha, een vrouw uit Amsterdam Zuidoost die vrouwen met diverse culturele achtergronden fietsles geeft. De film laat zien wat fietsen kan betekenen voor integratie en het vergroten van de leefruimte voor vrouwen.

Op zaterdag gaat ‘De Mannen van Staal’ in première in nieuwe bioscoop FC Hyena. Aan de hand van een portret van de beroemde Amsterdamse framebouwer van RIH, Wim van der Kraaij, vertelt de film het verhaal over de liefde voor stalen racefietsen.

Het Bicycle Film Festival is in 2001 in New York opgericht door Brendt Barbur – hij kreeg het idee nadat hij met zijn fiets was aangereden door een bus. Barbur wilde deze negatieve ervaring omzetten in een positieve. Reeds vijftien jaar lang is het festival een belangrijke katalysator voor de opkomst van het fietsen in steden internationaal. In Nederland is fietsen bijna zo normaal als ademen, of schoenen dragen. Deze vanzelfsprekendheid maakt de veelzijdige impact van fietsen juist in ons fietsland vaak onderbelicht. Maar in de hele wereld is de fiets aan een opmars bezig – verwacht wordt dat in 2030 drie miljard nieuwe mensen zullen gaan fietsen. De in 2016 opgerichte organisatie CycleSpace wil deze ontwikkeling stimuleren, en thema’s rondom fietsen zoals stedelijke planning, duurzaamheid en gezondheid onder de aandacht te krijgen. Om de fiets als icoon voor menselijke vooruitgang te vieren, en mensen meer bewust te maken van de impact van fietsen in de hele wereld, organiseert CycleSpace het Bicycle Film Festival in Amsterdam.

Programma
Donderdag 6 oktober // Feestelijke opening // 20:00 // Meesterknecht

Vrijdag 7 oktober // ‘Women on Wheels’ // 20:00 // Pakhuis de Zwijger

Zaterdag 8 oktober // Film screenings, première ‘De Mannen van Staal’, feest // 17:00-19:00-21:00 // Bioscoop FC Hyena

Alle films en een meer gedetailleerd programma op
www.cyclespace.org/bff