Maak je graag gebruik van de routes van Natuurmonumenten? Dan kun je vanaf nu jouw MTB-vignet voor 2017 bestellen.

Wie zijn bike de sporen geeft op de routes in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Park Veluwezoom en het Bergherbos (Montferland) heeft daar een vignet voor nodig. Vanaf 1 januari is dat vignet ook verplicht op de route in het Voorsterbos. Dat vignet kost twaalf euro en kun je bestellen via de site van natuurmonumenten. Met een mountainbike-vignet draag je bij aan het onderhoud van de routes en de natuur.

Vignetplicht
De mountainbikeroutes worden veel en intensief gebruikt en moeten voor ieders veiligheid en plezier goed worden onderhouden. Natuurmonumenten heeft daarom een vignetplicht ingesteld voor mountainbike- en ruiterroutes. Met de opbrengst kan Natuurmonumenten een groot deel van het onderhoud van de paden bekostigen en wordt geïnvesteerd in nieuwe routes en faciliteiten voor mountainbikers. Het vignet is verkrijgbaar via de webshop van Natuurmonumenten en bij verschillende lokale verkooppunten.

Onderhoud routes
Natuurmonumenten beheert zo’n tweehonderd kilometer mountainbikeroutes. Omdat die routes intensief gebruikt worden, is het voor de veiligheid en de natuur essentieel dat ze goed worden onderhouden. Routes worden daarom regelmatig gecontroleerd en bijgehouden. Laaghangende takken worden verwijderd en paden en bewegwijzering hersteld. Dit gebeurt in samenwerking met vrijwilligers van lokale mountainbikeclubs. In 2016 is er groot onderhoud geweest op de route in het Bergherbos (Montferland) en is er in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen een nieuwe route geopend. In 2017 wordt flink geïnvesteerd in de routes van Nationaal Park de Veluwezoom.

Veiligheid
Om snel op te kunnen treden bij eventuele incidenten staan op bordjes langs de mountainbikeroutes codes. Aan de hand van die codes wordt bij incidenten een calamiteitenplanning in werking gesteld en afgestemd met de veiligheidsdiensten. Een extra service in 2017 is Save-Me, een online profiel met noodgegevens. Op de mountainbikevignetten van 2017 staat een QR-code en korte url van Save-Me. Wanneer dit profiel is geactiveerd en ingevuld, kunnen hulpverleners in geval van nood deze gegevens gebruiken. Mountainbikers kunnen deze dienst één jaar gratis gebruiken. In de folder bij het mountainbike-vignet staat hierover meer informatie.

Korting voor leden van Natuurmonumenten
Leden van Natuurmonumenten krijgen korting en betalen negen euro voor het vignet. Voor eenmalig gebruik is het mogelijk een dagpas (vijf euro) of tweedaagse/weekendpas (€7,50) aan te schaffen. Op een dagpas krijgen leden €1,50 korting. De passen met ledenkorting zijn alleen te koop in de webshop of een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en niet bij lokale verkooppunten.

Kijk voor meer informatie op
Natuurmonumenten.