Wegrenster Annemiek van Vleuten (Orica-AIS/Scott) doet goede zaken tijdens de Crocodile Trophy. Eigenlijk is de deelname aan de Crocodile Trophy voor haar een vakantietrip om Australië te ontdekken, maar gedurende de week is ze steeds meer in wedstrijdmodus gekomen. Gisteren ging ze vol in de aanval en kon alleen de jonge Nederlander Stef de Louwere haar volgen. Samen reden ze in een moordtempo naar de finish, waarbij Van Vleuten dus alle vrouwen én alle heren op één na voor bleef. De etappe van vandaag leidde de rijders over brede brandwegen richting het regenwoud en de kust. Echt iets voor Van Vleuten, die technisch geen sterke mountainbiker is maar wel keihard kan trappen. Ze kwam dus ook vandaag als eerste vrouw over de finish, wat het totaal aantal etappezeges voor haar op drie brengt.

“Vandaag was geweldig, ik heb echt genoten van deze etappe”, verklaart Van Vleuten na de wedstrijd. “Ik ben hier om wat van Australië te zien en vandaag kregen we heel wat mooie panorama’s voorgeschoteld. Maar ik heb ook veel naar mijn voorwiel zitten kijken, want ik heb ook wel afgezien vandaag.” Van Vleuten is ook enigszins verrast door haar eigen prestaties: “In het begin van de week deed ik mee aan deze race als vakantie, maar halverwege de week ben ik in racemodus gekomen. Op de niet zo technische paden voelde ik me echt goed.” De technische paden liggen Van Vleuten duidelijk een stuk minder goed: “Ik ben echt geen mountainbiker, dus ik rijd heel voorzichtig. Ik wil in januari wel zonder blessures starten aan de Tour Down Under op de weg. Op de technische en gevaarlijke gedeeltes doe ik het dus rustig aan, op de andere paden rijd ik zo hard als ik kan.”

Stef de Louwere en Annemiek van Vleuten onderweg naar de winst van de vijfde etappe van de Crocodile Trophy.

Annemiek van Vleuten staat nu op de tweede plaats in het algemeen klassement, na de Belgische renster Alice Pirard. In de eerste helft van de week reed ze tot twee keer toe verkeerd, wat haar natuurlijk wel wat tijd kostte. Als dat niet was gebeurd, had de renster die afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen nog ontzettend hard ten val kwam de Crocodile Trophy 2016 wellicht op haar naam kunnen schrijven, want haar achterstand op de leidende Pirard is slechts 50 minuten. Overigens zijn er nog meer Nederlanders en Belgen die meer dan goede zaken doen in de Crocodile Trophy van dit jaar. Zo wordt ook de amateurscategorie aangevoerd door een Belgische biker. Een overzichtje:

Sebastien Carabin (B) – 2e plaats algemeen klassement heren

Michiel Van Aelbroeck (B) – 3e plaats algemeen klassement heren

Bas Peters (NL) – 4e plaats algemeen klassement heren

Alice Pirard (B) – 1e plaats algemeen klassement dames

Annemiek van Vleuten (NL) – 2e plaats algemeen klassement dames

Jürgen de Witte (B) – leider in klassement voor amateurs

foto’s: Crocodile Trophy/Regina Stanger