Anna van der Breggen doet volgende maand voor het eerst als mountainbikester mee aan een wereldbekerwedstrijd. De 28-jarige Zwolse van Boels-Dolmans staat begin juli aan de start in het Italiaanse Val di Sole.

“Ik heb het altijd al leuk gevonden om tussen mijn trainingen en wedstrijden te mountainbiken”, zegt Van der Breggen dinsdag tegen Cyclingnews. “Maar ik heb nog nooit meegedaan aan een World Cup. Ik ben heel benieuwd hoe dat is.”

Van der Breggen laat de Giro Rosa, waarvan ze tweevoudig winnares is, schieten.

“Ik weet dat de Giro Rosa voor mijn team een belangrijke wedstrijd is, maar ik heb al tien keer meegedaan en twee keer gewonnen. Mijn motivatie was daardoor minder dan normaal en als dat gebeurt, heb je gewoon even iets nieuws nodig.”

Hoewel Van der Breggen momenteel geldt als één van de beste rensters op de weg, heeft de regerend olympisch kampioene niet de illusie dat ze op de mountainbike ook direct kan domineren.

“Ik probeer straks wel weer wat te trainen, maar ik heb niet de ervaring waar toppers als Annika Langvad en Jolanda Neff wel over beschikken”, erkent Van der Breggen, die in februari wel de Cyprus Sunshine Cup won.

“Ik vind het vooral leuk om te doen en mijn conditie is goed, maar op technisch gebied moet ik nog flink verbeteren. Ik heb verder dan ook geen verwachtingen en ben heel benieuwd hoe het gaat lopen.”