De ogen van mountainbikend Nederland en België zijn dit weekeinde gericht op Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon). Nadat hij vorige week als achtste over de finish kwam tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Nove Mesto, staat hij dit weekend op de eerste startrij in Albstadt.

Van der Poel reed een ongelofelijk sterke race in Tsjechië. Hij startte zo goed als achteraan, maar zette een stevige inhaalspurt in om uiteindelijk slechts een kleine drie minuten na wereldkampioen en Olympisch kampioen Nino Schurter over de finish te komen. “Zonder pech was het podium mogelijk”, zo liet hij na afloop van de race optekenen. Het weekeinde ervoor schitterde Van der Poel al op de mountainbike tijdens de driedaagse BeMC. Dat gaf hem zo veel vertrouwen, dat hij aankondigde het Nederlands kampioenschap op de racefiets te laten voor wat het is en op die dag een gooi te doen naar het wereldkampioenschap marathon op de mountainbike. Bondscoach Gerben de Knegt moet hem officieel nog selecteren, maar het moet wel vreemd lopen als De Knegt Van der Poel niet naar het WK laat gaan. “Als ik het goed zou doen in de BeMC zou ik naar Singen mogen, had hij (Gerben de Knegt, red.) me vooraf verteld”, aldus Mathieu van der Poel.

Rewind

Vorig jaar leek Van der Poel ook af te stevenen op een uitermate succesvol seizoen op de mountainbike, maar zijn ambitie om aan de Olympische Spelen in Rio mee te doen, bleel toch net iets te hoog gegrepen. Welbeschouwd ook niet vreemd, want de voorbereidingstijd was met slechts een paar maanden minimaal. In het voorjaar van 2016 gooide hij hoge ogen tijdens de Cyprus Sunshine Cup. Kanttekeningen die daarbij geplaatst werden: een aanzienlijk deel van de internationale mountainbiketop was daar niet aanwezig en Van der Poel verkeerde in topvorm door een kort veldritseizoen, terwijl mountainbikers nog in de opbouw waren naar hun beste conditie. Dat kan over zijn prestatie tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd van dit jaar echter allemaal niet gezegd worden. De top was aanwezig en klaar voor het nieuwe seizoen.

Genen

Als zoon van voormalig topwielrenner Adrie van der Poel en kleinzoon van de Franse topper Raymond Poulidor is het niet vreemd dat er nogal wat wielerliefde in de genen van Mathieu zit. Als veldrijder heeft hij al een medaillekast en collectie truitjes bij elkaar gefietst waar iedere normale veldrijder heel zijn carrière voor nodig heeft. Meest in het oog springende wapenfeit daarbij is natuurlijk zijn titel als jongste wereldkampioen ooit. Net twintig geworden nam hij als belofte deel aan het WK bij de elite om daar meteen met de regenboogtrui naar huis te rijden. Nederlands mountainbike-icoon Bart Brentjens ziet Mathieu van der Poel in elk geval graag komen: “De komst van Van der Poel naar de mountainbikesport is echt een zegen. Het betekent heel erg goede publiciteit en hij kan veel media-aandacht met zich meebrengen. Dit kan echt een boost voor de sport betekenen”, zo liet Bart vorig jaar al weten naar aanleiding van de sterke prestaties van Van der Poel op de mountainbike.

De wedstrijd is zondag vanaf 14.00 uur live te volgen op Red Bull TV.