Enduro races zijn hot. Ze zijn voor een groot publiek toegankelijk. Van beginner tot gevorderde biker, iedereen kan er op een relatief veilige manier aan deelnemen. Voor de meer gevorderde en avontuurlijk aangelegde enduro biker zijn er ook speciale trans races. Tijdens deze meerdaagse (enduro) races worden rijder en materiaal op de proef gesteld. Je moet fysiek in orde zijn, maar ook tegen een stootje kunnen als het weer omslaat of materiaalpech roet in het eten gooit.

Bekende evenementen als de Stone King Rally en Trans Madeira zijn populair bij veel enduro bikers die graag lange dagen achter elkaar op de fiets doorbrengen. Daarnaast zijn er genoeg minder bekende trans races om uit te kiezen. Vorig jaar augustus namen we deel aan de Trans Varaita in Italië. Een vierdaagse enduro race in de Varaita vallei, op een steenworp afstand van de Franse grens.

Dag 1 – Brossasco 
De dagen voorafgaand aan de race worden we door de organisatie voorzien van de nodige deelnemersinformatie. Wat hierbij opvalt, is dat we de eerste dag pas laat zullen starten. Laat in de ochtend worden we verwacht bij het toeristeninformatiepunt in Brossasco. Met 7 Nederlandse enduro fanaten staan we op het afgesproken tijdstip bij de inschrijving. Goodiebags met onder andere het stuurbordnummer worden uitgedeeld en van ieder individu wordt een foto en filmpje gemaakt. Deze zullen worden gebruikt als je in de top 3 eindigt. The pressure is on!

Wat volgt is een briefing op ludieke wijze; eerst in het Italiaans, daarna wordt alles nog eens beknopt samengevat in het Engels voor de niet Italiaanssprekende deelnemers.  

De organisatie is in handen van de familie Margaria, waarbij de broers Nicolò en Andrea de echte kartrekkers zijn. Zij krijgen hulp van een grote groep enthousiaste vrijwilligers, waaronder voornamelijk familieleden. Een hechte groep met 100 procent toewijding om een topevenement neer te zetten! 

Het complete verhaal lees je in Mountain Bike Plus editie #214