Aan al het moois komt een eind

Voor ons zijn er twee types duurtest fietsen. Op de ene klim je keer op keer met frisse tegenzin en van de ander kun je ons niet afslaan. Ruim een jaar geleden, midden in de eerste Covid-golf, reden we met een tweetal redacteuren op uitnodiging van Specialized op de nieuwe Epic- en Epic Evo. Vooral de Evo was liefde op het eerste gezicht. Alles paste, voelde goed en wekte vertrouwen. Inmiddels heeft de fiets er al bijna een jaar trouwe dienst op zitten. Tijd om de eindbalans op te maken.  

Type fiets 

De Specialized Epic Evo Expert, zoals door ons getest, kostte vorig jaar nog € 6499. Inmiddels is die prijs verhoogd naar € 6999. Voor dat geld krijg je een volgeveerde fiets, die 110 millimeter aan veerweg aan de achterkant heeft en 120mm aan de voorkant. In tegenstelling tot de Epic heeft de Evo geen Brain. De voorkant is echter identiek, maar de achterbrug en de schommelarm maken het verschil. Specialized verlaat met de fiets haar vertrouwde FSR-achtervering en maakt nu gebruik van een eenvoudige single pivot waarbij de demper dus via een schommelarm wordt aangedreven. Het resultaat? Een enorm lichte fiets. Het frame van de Epic Evo Expert weegt inclusief demper slechts 1950 gram. Qua afmontage is er gekozen voor een volledige SRAM-groep, waarbij wel wat gegoocheld werd met een XO1 derailleur, GX cassette en een X1 crankstel. Er is een RockShox SID Select+ voorvork gemonteerd en een RockShox SID Luxe Select+ achterdemper. Op ons frame in maat L is verder een X-Fusion Manic dropper gemonteerd met 150mm aan verstelling. De remmen zijn de G2 RS van SRAM. Dit alles rolt op een mooi setje carbon wielen: de Roval Control Carbon met 25mm interne breedte, voorzien van DT Swiss 350 naven.  

In het veld 

De zit van de Specialized veranderden we een beetje gedurende het jaar. Er werd een kortere stuurpen gemonteerd, die de fiets net wat speelser maakte. Een kwestie van voorkeur, want er is helemaal niets mis met de keuzes van Specialized op deze fiets. Ook monteerden we een Rotor 2inPower vermogensmeter. En de Specialized banden hebben plaats gemaakt voor een setje van Schwalbe. Iets zwaarder, maar wel iets degelijker. Voor de rest bleef de fiets ongewijzigd. 

Vertrouwen 

De zit op de Epic Expert Evo wekt vanaf het eerste moment vertrouwen. Het is alsof je een handschoen aantrekt die precies op maat is gemaakt. De zit is gebalanceerd. Racy, maar met speelse intentie. De lichtvoetigheid van de fiets zorgt ervoor dat je je maar heel, heel moeilijk kunt inhouden. Je wilt simpelweg hard gaan. De fiets vraagt erom. Overigens gedraagt de achterkant van de Epic Evo zich behoorlijk anders dan die van de gewone Epic en dat heeft dus alles te maken met die andere demper ratio. De Epic is bijna lineair, terwijl de curve van de Evo progressief is. Ook is de fiets in het begin actiever, waarbij dan wel weer vermeld moet worden dat er ook meer ‘anti-squat’ voorhanden is. Wel zo welkom, zonder Brain. Het is niet dat de Evo een toonbeeld is van niet pompen overigens, maar last? Nee, dat hebben we er simpelweg nooit van gehad. Daarnaast zijn de lockouts op demper en voorvork makkelijk te bereiken, dus die remote achterwege laten is helemaal in orde. Om nog even wat verder te gaan op die vering; we vermorzelden met de Evo menig KOM en PR. Zowel in klimmetjes als afdalingen en zelfs op rechte powerstukken. Dat wil niet zeggen dat de vering perfect is – bij een grote impact en op pak hem beet ¾ van de veerweg reageert hij wat ons betreft niet helemaal lekker. Daarmee hebben we dan ook ons enige kritiekpunt te pakken want deze fiets is in het afgelopen jaar één van onze lievelingen geworden.  

Goede keuzes 

De status van lieveling bereikt de fiets door een afmontage waarop we helemaal niets aan te merken hebben. De RockShox vering past perfect bij het karakter van de fiets. Niet te plush, maar snel en agressief. De aandrijving werkt goed. Uiteraard hadden we voor dit geld graag een XO cassette gezien, maar qua werking doet de gemonteerde GX niets onder voor de XO versie. Ook de wielen zijn voortreffelijk. Na een jaar mishandeling functioneren ze nog perfect. Wat we wel graag hadden gezien is een velg met 30mm breedte in plaats van de gekozen 25.  

We hebben de fiets nagelopen en afgezien van normale slijtage is er nog niets dat aan vervanging toe is. De ketting en cassette zullen vervangen moeten worden, maar na de gereden afstanden is dat normaal. Ook de remblokken en banden waren volledig op. Tot onze verbazing bleken de kogellagers nog heerlijk soepel te lopen, zowel in de draaipunten als in het balhoofd. Kortom, daar kunnen we zonder enig probleem nog even mee door. 

Een fiets naar ons hart 

De Specialized Epic Evo Expert bevalt ons nog steeds goed. Voor ons is het een XC fiets die zware trail neigingen heeft. De lichtvoetigheid en het vertrouwen zijn de twee aspecten die er echt uit springen. Qua afmontage is er helemaal niets wat je zou willen vervangen aan deze fiets, afgezien van wat wijzigingen qua stuurbreedtes en andere persoonlijke voorkeuren. Met de Epic Expert Evo kun je jaren verder, van XC wedstrijd tot marathon, of lekkere trails pakken in een breed scala aan omgevingen. Deze Specialized gaat de schuur niet meer verlaten.  

Dit vinden we top: 

  • Goede afmontage die niets te wensen overlaat  
  • Heerlijke geometrie 
  • Mooie afwerking op het frame 
  • Alle lagers na flink wat kilometers nog tip-top 

Dit vinden we minder: 

  • Velgen met 25mm te smal 
  • Die GX cassette mag voor dit geld echt wel een XO worden 
  • Harde klappen zorgen voor mindere reactie 

Tekst & foto’s: Irmo Keizer