Op een epische bikepacking-reis door de adembenemende landschappen van de Franse Alpen begaf ons team zich op een vijfdaags avontuur met zelfvoorziening. Met minimale uitrusting en een spirit van verkenning wilden we van zonsopgang tot zonsondergang door de bergen trekken en ons onderdompelen in de natuurlijke schoonheid van de regio’s Queyras en Écrins.

Oorsprong en Voorbereiding
Ons team, bestaande uit Frederique Ivens, Krystof Seyen en mezelf, omarmde enthousiast de kans om deel te nemen aan een ‘enduro’ bikepacking-trip in de Franse Alpen. Met nauwkeurige planning streefden we naar de perfecte balans tussen het meenemen van voldoende essentiële items en het houden van onze uitrusting lichtgewicht. Na zorgvuldig inpakken en een laatste controle van de uitrusting waren we klaar om de weg op te gaan.

Naar Queyras
Vanuit de buurt van Briançon in het departement Hautes-Alpes begonnen we ons avontuur richting het zuidoosten, naar de regio Queyras. Ingesloten aan de grens van Italië bood dit gebied een verfrissende ontsnapping aan industrialisatie, met toerisme als de belangrijkste bron van inkomsten. We gingen uitdagende beklimmingen aan, genoten van adembenemende uitzichten en beleefden de sensatie van off-road afdalingen, terwijl we ons hielden aan de trail-etiquette van “wees vriendelijk, zeg hallo”.

Verkenning van Parc du Queyras
Met steile hellingen beklimmend en in totaal 650 meter hoogteverschil overwinnend, bereikten we Fort de la Coix-de-Bretagne, een verlaten fort uit de 19e eeuw dat panoramische uitzichten bood op de vallei van Briançon. Na het verkennen van de historische ruïnes daalden we met enthousiasme af door de Vallée des Ayes en bereikten we de Col du Tronchet op 2.347 meter. De bivak voor de eerste nacht wachtte op ons na een technische afdaling door dennenbossen, wat een perfect einde van de dag bood.

Het Huis van Gargamel
Terwijl we door de regio reisden, konden we het niet weerstaan om iconische locaties zoals het Huis van Gargamel te verkennen, gelegen op een hoogte van 2.550 meter boven het dorp Ceillac. Na spannende afdalingen en het oversteken van de uitdagende bergkam, werden we beloond met adembenemende uitzichten. De daaropvolgende afdaling vroeg onze volledige concentratie, terwijl we navigeerden over steil terrein tot we het dal bereikten, opgewonden en voldaan.

Ravioli en Avontuur Off-the-Grid
Op zoek naar een afgelegen overnachtingservaring planden we om te kamperen in de buurt van de Col des Prés Fromage op 2.147 meter hoogte. Met honger knagend aan ons, kochten we blikjes ravioli in een lokale supermarkt in Molines-en-Queyras, waar we genoten van de eenvoud en voldoening van een warme maaltijd in de bergen. Het beklimmen met onze zwaarbeladen rugzakken bleek zwaar, maar uiteindelijk vonden we onderdak onder een herdershut en vonden we troost in bescherming tegen de elementen.

Naar de Écrins
Op dag vier namen we afscheid van Parc du Queyras en staken we de Durancevallei over, het Écrins Nationaal Park in. Temidden van de eenzaamheid van een grasveld bij een bergmeer werden we wakker in de serene natuur. Terwijl we ons klaarmaakten om af te dalen, verwachtten we een snelle tocht naar een nabijgelegen dorp voor een welverdiend ontbijt.

De Laatste Etappe
Maar de realiteit bleek anders toen de initiële afdaling veranderde in een uitdagende via ferrata-route, waarbij onze vaardigheden op de proef werden gesteld en nauwkeurige navigatie met onze fietsen vereist was. Uiteindelijk vervolgden we onze afdaling, zij het later dan gepland, en kwamen we aan in het dorp voor een heerlijk Frans ontbijt en een dampende kop koffie.

Met deze epische reis hebben we de schoonheid en uitdagingen van Queyras en Écrins ervaren, terwijl we onze grenzen hebben verlegd en onvergetelijke herinneringen hebben gemaakt.