Vorig jaar begon ik een spannend project om mijn vertrouwde Cube Reaction GTC Pro uit 2016 een nieuw leven te geven. In verschillende artikelen op mijn website deelde ik mijn ervaringen en overwegingen. Mijn motivatie kwam voort uit de overstap naar een Santa Cruz Tallboy frame, dat een meer progressieve ‘downcountry’ rijervaring bood in vergelijking met de conservatieve XC-geometrie van mijn Cube. Aanvankelijk overwoog ik mijn Cube te verkopen, maar na maanden genieten van de Tallboy, gaf ik de Cube weer een kans en ontdekte ik dat deze nog steeds veel plezier bood, zij het op een andere manier.

Dit leidde tot het besluit om de Cube te upgraden naar 2023-specificaties. Dit omvatte de overstap naar een 1×12-aandrijving, waarbij ik koos voor een betrouwbare Shimano XT-groep met een 34-tands voorblad en een cassette met 12 kransjes van 10 tot 51 tanden. Ik wilde ook een dropper zadelpen toevoegen en de cockpit opruimen voor een strakkere uitstraling.

Echter, het upgraden van een mountainbike bleek complexer dan verwacht, met veel onderdelen die onderling afhankelijk waren. Ook moest ik rekening houden met de compatibiliteit van de cassette en de naaf van de wielset, gezien de Cube net voor de overgang naar Boost op de markt was gebracht.

Een ander uitdaging was de voorvork, die dringend onderhoud nodig had. De keuze tussen revisie en vervanging werd bemoeilijkt door de zoektocht naar een nieuwe non-boost voorvork vanwege de huidige marktstandaarden.

Dit project is nog in volle gang, en ik ben van plan om mijn huidige Manitou voorvork te laten beoordelen door een ervaren monteur voordat ik verdere stappen onderneem. Mijn ervaringen deel ik binnenkort in een van de komende edities.

Het complete verhaal lees je in de huidige editie #218

Klik snel op bovenstaande link en profiteer van onze eenmalige actie!