Enduromachine op rails.

Trek nam voor modeljaar 2021 de Slash onderhanden en nu mochten we er eindelijk mee op pad. We rijden al jaren op de vorige versie en hebben er, toegegeven, een zwak voor. Trek kwam als één van de eersten met een carbon enduro-bike op 29” wielen.  Vier jaar later werd het wel tijd voor een update van de Slash. Benieuwd of hij ons ook nu weer zo kan bekoren. 

 VERNIEUWINGEN & GEOMETRIE 

De vernieuwingen voor modeljaar 2021 zijn in lijn met de verwachtingen. Nog steeds op 29” wielen maar de nood voor een update was groot. De standaard ‘langer en platter’ behandeling werd ook hier bij de geometrie toegepast. De balhoofdhoek gaat in de lage positie van de omkeerbare Mino Link één graad platter naar 64.1 graden. De Zitbuishoek is gelukkig een tikkeltje steiler met 75.6 graden. Daar hadden we trouwens nog wat steiler gehoopt. Bij de ‘oude’ zitten we te ver boven het achterwiel waardoor het zadel echt compleet naar voor moet om een aanvaardbare klimpositie te vinden.

De reach werd maar liefst 20 tot 30 millimeter langer afhankelijk van de maat. Nu we het over de maatvoering hebben: Trek creëerde nog een tussenmaat ‘ML’ om de kopers van een nog betere passing te kunnen voorzien. Daarnaast krijgt de Slash zowel vooraan als achteraan 10 millimeter meer veerweg. Dat brengt de voorzijde op 170 millimeter en achterzijde op 160 millimeter. Na de introductie bij de Fuel EX geeft Trek ook deze Slash een holle opslagruimte in de onderbuis. Dat doen ze niet alleen voor de carbon modellen maar zelfs voor de aluminium variant. Een van de grootste aanpassingen is deRockShox Super Deluxe ThruShaft demper, specifiek voor Trek ontwikkeld. Bij deze demper gaat de demperschacht bij het inveren aan de onderzijde uit de Super Deluxe waardoor het geheel door een volledige kolom van olie beweegt. Die aanpassing zorgt ervoor dat de achterkant van de fiets gevoeliger (actiever) is bij verandering van het terrein en zorgt voor meer tractie. De demper beschikt over drie low-speed compressie instellingen, van een stevige bijna geblokkeerde optie tot een volledige open stand. De reboundknop is genummerd, wat erg prettig is om je instelling te kunnen checken. Het ABP-systeem (Active Breaking Pivot) gebruikt ten opzichte van de vorige Slash langere staande achtervorken waardoor het scharnierpunt aan de wentelaar dichter bij de zitbuis ligt. Zetten we de oude en de nieuwe Slash langs elkaar dan zien we ook dat de demper voorover gekanteld staat ten opzichte van de bijna rechtopstaande positie van de oude montage. 


Het Knock Block systeem, dat ervoor zorgt dat je stuur niet te ver kan doordraaien, krijgt nu meer bewegingsvrijheid: van 58 graden links- en rechtsom naar 72 graden in beide richtingen. Waar we in het verleden wel eens tegen die limieten duwden hebben we ze nu niet meer ervaren. Ook zorgt de lichte knik in de onderbuis achter het balhoofd ervoor dat de vorkkroon er niet meer tegen kan slaan. In het verleden gebruikte Trek de zogenaamde ‘Straight Shot’ onderbuis (zo recht mogelijk voor meer stijfheid) en was de Knock Block een absolute must om schade te voorkomen. Verder zien we voortaan een trapas met BSA-draad in plaats van een PF-92 geperst verhaal en een nog stevigere bescherming van de onderbuis. 

AFMONTAGE

We mochten voor deze test op pad met de 2021 Trek Slash 9.8 XT. Zoals de naam al doet vermoeden is de fiets uitgerust met een Shimano XT schakelgroep met 30 tands voorblad en 12-speed 10-51 cassette. Remmen doen we met Shimano SLX 4 piston remmen op te kleine 200-180 remschijven. Een 220-200 was perfect mogelijk en geeft voor een dergelijke fiets net dat beetje meer controle.  Het superstrakke OCLV Mountain Carbon frame krijgt directe repliek van de mooie Bontrager Line Elite 30 wielset uit datzelfde Carbon. De wielen zijn standaard tubeless gemonteerd met een Bontrager SE4 2.4 en SE5 2.6 combo, hebben een zogenaamde Rapid Drive vrijloop met 108 aangrijppunten, 6 gaats schijfmontage en vanzelfsprekend Boost as-breedte.  

De RockShox ZEB Select + voorvork met Charger 2.1 demper, 44 millimeter offset en 170 millimeter veerweg combineert perfect met de speciaal voor Trek ontwikkelde RockShox  Super Deluxe Ultimate Thru Shaft 3-position demper. 
Zoals we gewoon zijn van Trek monteren ze de fiets verder af met onderdelen van Bontrager. Een prima 170 millimeter dropper met een diameter van liefst 34.9 millimeter, 820 millimeter breed Line Pro OCLV Carbon stuur met 35 millimeter stuurpen en lock-on XR Trail Pro grips. De fiets is verkrijgbaar voor 6299 euro in twee standaard kleuren. Daarnaast kan je ook kiezen voor de Carbon Blue Smoke variant die 6899 euro kost. Aan onze weeghaak hing de Slash in maat large 15.06 kilogram. 

De 2022 variant is ondertussen ook te bestellen vanaf 6499 euro en krijgt enkele lichte aanpassingen: een upgrade in banden met een SE5-SE6 combinatie en Shimano XT 4 piston remmen.  

RIJGEDRAG  

Als we even terugkijken op de review die we van de oude Slash deden dan kunnen we alvast starten met dezelfde upgrades om de fiets volledig tot zijn recht te doen komen. Met die upgrades bedoelen we een set echt ‘enduro waardige’ banden en een grotere 200 millimeter remschijf aan de achterkant; eventueel een 220 vooraan, gewoon omdat het kan.
Tegen beter weten in gingen we toch eerst even op pad zonder deze aanpassingen maar het bevestigde alleen maar het vermoeden. Op de standaard gemonteerde banden kan je onmogelijk het volledige potentieel van deze absolute enduro racebak benutten. Daarnaast kan je hiermee zo ontzettend hard gaan, terwijl je nog steeds over totale controle beschikt, waardoor je absoluut die remkracht nodig hebt. 

Tijdens het klimmen merken we een licht verbeterde rijpositie en een sterk verbeterde anti-squat. Klimmen kan best goed met de demper in open positie maar je hebt hier ook de optie om de switch om te zetten. We schoven ook hier het zadel toch verder naar voor om nog beter dat voorwiel tegen de grond te kunnen drukken tijdens steile beklimmingen. Ook de tractie werd op deze manier nog beter dan dat hij al was dankzij die fantastische achterdemper. Trek deed er goed aan om een extra maatoptie te voorzien met de M/L toevoeging. Door die stevige toename van de reach is het echt belangrijk dat je de juiste maat mee op pad neemt. We gaven het hierboven al aan: de extra bewegingsvrijheid met Knock-Block 2.0 is duidelijk merkbaar bij zeer krappe technische trails. Echt een upgrade dit. Het 820 millimeter stuur mocht van ons wat korter, 780 millimeter is voor ons breed genoeg. Uiteraard is het stuur nog in te korten, dus dat is geen punt. Gelukkig is deze fiets met een ander doel ontwikkeld dan enkel en alleen bergop rijden. 

Bergaf is en blijft de richting die de Slash het liefste uitgaat. Daar kom je er al snel achter dat de fiets je dankzij zijn hyperdirecte stuurgedrag door het stijve frame gecombineerd met dito wielen echt keihard wilt laten gaan. Racen zit hier in het bloed en dat zal je geweten hebben. De Thru Shaft demper en ZEB voorvork zijn echt subliem en zorgen voor een geweldige grip en controle. 
Het is niet zo dat we het zelf reeds mochten ervaren maar blijkbaar is er in de autowereld een analogie te trekken. Zo blijkt het topmodel van de Porsche 911 zo geweldig gemakkelijk te controleren als je er echt hard mee gaat rijden terwijl je bij een Ferrari of Lamborghini veel minder marge op foutjes hebt. Aan boord van deze Trek Slash kunnen we dit volledig beamen. Je wilt gewoon harder en harder gaan omdat de fiets erin slaagt om het steeds smooth en onder controle te laten aanvoelen. Ondanks die goede gevoeligheid voor kleine schokken is de fiets bijzonder poppy en gewillig bij grote jumps en drops. Je zou het van een lange fiets als deze niet zeggen maar hij wil zelfs spelen. Om de fiets tot dit plezier te drijven moet je er echt andere banden op monteren. Wij kozen voor een set Michelin Wild Enduro banden en hadden daar geen seconde spijt van. De Shimano SLX 4-piston remmen presteren behoorlijk maar zijn niet de grootste krachtpatsers. De montage van 200/220 millimeter remschijven is daarom iets dat we ook absoluut een aanrader vinden omdat je op die snelheid echt die controle wilt hebben van last-minute te weten dat je erop kan vertrouwen. Op die 180 millimeter remschijf combinatie met de standaard gemonteerde SE4 achterband kom je gewoon niet stil.
Met onze oude Slash stelde de toenmalige Bontrager dropper teleur. Van de huidige variant kunnen we niets zeggen. Hij is stijf en werkt soepel en doet wat hij moet.  

CONCLUSIE / AFSLUITING 

De upgrade van de Slash is vooral op het vlak van de demping echt de moeite. Op het terrein waar deze fiets het meeste tot zijn recht komt, namelijk steil en ruig, werkt het geheel eenvoudigweg subliem. Het is zalig om met dergelijke groot vertrouwen te kunnen knallen op deze Slash. Als de zitbuishoek nog wat steiler gemaakt hebben dan was het misschien wel perfect geweest. Gelukkig merk je daar tijdens het afdalen niets van en dat is echt zijn ding. De kleine upgrades die moeten gebeuren onmiddellijk na aankoop zijn de wissel van banden en de montage van ten minste 1 grotere remschijf. Heb je dat gedaan dan ben je klaar om alles aan te vallen dat je voorgeschoteld krijgt. Met deze Trek Slash ga je vog veel rijplezier beleven.  Model: Trek Slash 9.8 XT 

Prijs: € 6299 

Gewicht: 15.06 kg (L) 

Dit vinden wij top:
– Die ‘Factory Orange/Carbon Smoke’ staat ons wel aan
– superieure gevoeligheid voor kleine schokken
– Altijd het gevoel: ‘onder controle’ ongeacht de duizelingwekkende snelheid.
– knappe en stijve carbon Bontrager wielset met direct aangrijpen bij aanzetten.

Dit zien we graag anders:
– Een set ‘echte’ endurobanden ontbreekt.
– 200 mm remschijf achteraan en zelfs een 220 remschijf vooraan misstaan niet.

– Zitbuishoek mag nog steiler

 

Tekst & Foto’s: Christophe Knevels / MBP