Scott’s nieuwe Spark doet de hoofden draaien. De fully heeft namelijk een volledig verborgen achterdemper die strak wordt weggewerkt in het frame, waarbij de demper ook nog eens uiterst laag komt te liggen. Daarmee slaat het merk met de Spark een compleet nieuwe weg in. 

Déjà-vu 

We maakten al 2015 kennis met het ontwerp van de verborgen demper op Eurobike. Het pas opgerichte merk Bold Cycles liet er ons toen zijn Linkin Trail Race Day zien en won er een Eurobike award mee. Het is een behoorlijk gewaagd ontwerp en per toeval iets dat de fabrikant ontwikkelde op een steenworp afstand gevestigd van die grote producent in Zwitserland: Scott. Niet dat het in de steren geschreven stond maar midden 2019 gingen ze met elkaar in zee. Scott verwierf een meerderheidsaandeel in Bold Cycles maar liet het bedrijf en haar organisatie verder werken zoals ze bezig waren. Op dat moment lieten ze zelfs horen dat we het handelsmerk van Bold, de verborgen achterdemper, niet snel in een Scott ontwerp zouden terugzien. Blijkbaar was Scott toch al langer op zoek naar een manier om de achterdemper nog dichter tegen de zitbuis te plaatsen dan ze voorheen al deden. Dat is namelijk de optimale positionering met betrekking tot het zwaartepunt van de fiets. Dichterbij was echter haast onmogelijk en dan is de zitbuis natuurlijk niet ver weg. Bold Cycles had immers een patent op haar ‘Internal Suspension Technology.’ De Interesse bleek dus onmiddellijk gewekt. Voor modeljaar 2022 is het toch zover gekomen.  

Scott introduceert het ontwerp wel in fietsen met minder veerweg dan de fietsen van Bold. Zowel de racegerichte Spark RC als de downcountry Spark 900 gaan op pad met een variant van de Internal Suspension Technology. Voor de RC-wedstrijdmachine resulteert dat in 120 millimeter aan veerweg zowel voor- als achteraan, terwijl de Spark 900 het vooraan zelfs met 130 millimeter aan veerweg doet. Geen ‘short’ travel fully meer in de line-up bij Scott, een merk dat het niet nalaat om af en toe eens een stevige innovatie op de markt te zetten. Hoe dan ook zijn dergelijke zaken risicovol: er zijn er steeds een hoop die een afwachtende houding aannemen om te zien of het echt wel iets is. Zeker met een lijn zo populair als de Spark, Scott’s bestverkochte model. Gezien de weg die we al hebben afgelegd op verschillende modellen van de fabrikant hebben we er eigenlijk weinig schrik voor. Trouwens: als Nino Schurter er voor de negende keer wereldkampioen op kan worden, dan zal het voor de ‘gewone sterveling’ vast niet verkeerd fietsen, laat staan efficiënt zijn. 

VERNIEUWINGEN & GEOMETRIE 

Scott geeft dus haar eigen draai aan het integratiemodel van Bold Cycles en voorziet beide Spark reeksen met een demper weggewerkt in het frame, onder de noemer Integrated Suspension Technology. Via een plastic afdekkapje kan je er makkelijk bij om zo de demper op de juiste luchtdruk te zetten en eventuele aanpassingen door te voeren aan bijvoorbeeld de rebound. Verdere bediening verloopt met een nieuwe variant van de TwinLoc hendel op het stuur. Deze heeft drie posities met de interessante ‘traction’ mode die je goede support geeft maar toch grip laat behouden. Je gebruikt op dat moment maar 80 van de 120 millimeter veerweg aan de achterzijde. De TwinLoc-hendel op de nieuwe Spark heeft niet twee maar drie hendeltjes. Het onderste hendeltje bedient ineens ook de dropper waardoor er vanaf één systeem drie kabels vertrekken richting de voorvork, achterdemper en de dropper zadelpen. Ondanks dat is de interne kabelgeleiding beter dan ooit voorzien om alles stil te houden en de beweging van het nieuwe veerconcept niet te hinderen. Het spreekt trouwens voor zich dat een demper en reeks scharnierpunten die verborgen zijn voor elementen zoals water, ook langer mee zullen gaan. 

Door de ruime uitvoering van het frame rondom de demper en het extra materiaal rondom het afdekplaatje ontstaat er een enorm stijf en sterk geheel. Ook de compactheid van de volledige linkage, bestaande uit drie onderdelen die in elkaar geschoven worden via tand-groef-verbinding, komt de stijfheid van het verhaal zeker en vast ten goede. Omdat er sprake is van een volledig bereikbare voorkant van de zitbuis, is er dus plaats voor een bidon. Samen met de schuine buis zijn er twee montagepunten voor bidonhouders voorzien. De achterbrug bestaat uit 1 stuk en draait als een singlepivot die de links van het systeem aandrijft. De brug is oversized uitgevoerd en hoefde niet eens voorzien te worden van een verstevigingsbruggetje tussen de twee staande achtervorken dankzij de stijfheid van de links. Extra ruimte voor een ruime 2.4” band is iets waar we op een fiets van dit kaliber zeer blij mee zijn.  

We zien trouwens ook een stevige strook dempend rubber op de liggende achterbrug en de seatstay om eventuele kettingslag stil te houden. Mocht je je trouwens afvragen hoe je in godsnaam die demper kan afstellen als je hem niet eens kan zien, dan helpt Scott je hiermee door een SAG-indicator te voorzien op de fiets.

Als je al dacht dat het verhaal van integratie hier zou aflopen dan zit je goed fout. Kijk maar eens naar de kabelgeleiding rondom het stuur en de stuurpen. Ook daar wil de fabrikant haast zoals op haar racefietsen bijna niets meer zien van die kabelspaghetti. Een behoorlijk werkje als je boven op de remkabels ook nog eens moet afrekenen met de, in dit geval, drie kabels van de TwinLoc. Om dat te doen laten ze de kabels onder het stuur door verdwijnen aan de zijkant van de stuurpen. Dit alles wordt afgedekt met een kapje rondom de stuurpen zodat je nog bij de boutjes kan om de stuurpen te verstellen. De duurste modellen van de Spark krijgen zelfs een Syncros Fraser stuur/stuurpen combinatie uit één stuk. Bekijken we de volledige line-up dan zien we dat Scott het geïntegreerde verhaal ook heeft weten door te trekken naar de goedkopere aluminium modellen. Dat moet geen eenvoudige opdracht geweest zijn met een materiaal dat veel minder ‘kneedbaar’ is dan carbon. 

Hoekjes en kantjes

Scott geeft de Spark een update in geometrie en doet dat met aandacht voor detail. Slechts kleine wijzigingen die een verdere fine-tuning moeten zijn van de puike rijeigenschappen die de huidige generatie Spark reeds had. De balhoofdhoek is met 65,8 graden iets platter, de zitbuishoek dan weer een beetje steiler. Samen met een iets ruimere reach zorgen de kleine aanpassingen voor een verdere optimalisatie van de fiets naar downcountry rijgedrag. Dankzij een aanpassing in de Syncros/Acros headset kan je een verandering van 0.6 graden positief of negatief teweegbrengen bij de balhoofdhoek. De totale lengte van de zitbuis is aan de lange kant waardoor er vermoedelijk geen langere droppers gemonteerd kunnen worden dan diegene voorzien door Scott. 

AFMONTAGE

De testfiets waarmee wij op pad mogen is de Scott Spark 910. Hij is uitgerust met een volledig carbon frame van de zogenaamde HMF-vezel, deze is 20 procent minder stijf dan de HMX-vezel bij hetzelfde gewicht. De duurdere HMX-vezel vinden we terug in de ‘Tuned’ en ‘Ultimate’ modellen voor de variant met 130 millimeter veerweg vooraan en bij de ‘SL EVO’ en ‘World Cup EVO’ modellen uit de RC reeks. 
De voorvork is een Fox 34 Float Performance Elite FIT4 met 44 millimeter offset en 130 millimeter travel. Als achterdemper fungeert een speciaal ontwikkelde Fox NUDE 5T Evol met Trunnion montage en drie modi: Lockout, Traction Control en Descend. Ook de dropper is van Fox: een Fox Transfer Performance Elite met 150 millimeter drop.
Alle drie de Fox componenten worden dus aangestuurd met de TwinLoc hendel aan de linkerzijde van het stuur. Shimano regelt de aandrijving en het remmen: een haast volledige 1×12 Shimano XT schakelgroep en dito schijfremmen met dubbele zuigers. Bekijken we de foto van de fiets op de website van de fabrikant dan zien we de 4-piston XT-variant gemonteerd. Syncros gaat all the way voor de rest van de nodige componenten inclusief de Silverton 2.0 wielset met 30 millimeter aluminium velgen. We zien nog een 760 millimeter breed aluminium stuur met comfortabele 8° backsweep en een Syncros Tofino zadel. Rondom de wielen is het nieuwe Schwalbe Wicked Will EVO rubber in maat 29×2.4” gemonteerd. Vooraan een Addix Speed Soft compound, achteraan een Addix Speed Grip. Aan onze Parktool weeghaak hangt deze fiets in maat large 12,43 kilogram.
 

Het volledige Spark 900 gamma bevat aluminium modellen vanaf 2599 euro tot 3699 euro vanaf dan zijn het HMF-carbon modellen met aluminium achterbrug tot 5399 euro om vanaf dan volledig uit carbon te bestaan. Eerst de HMF-versie bij deze 910 van 5399 euro en de duurdere 900 met AXS van 5999 euro. De twee duurste versies van 8999 euro en 12999 euro zijn uitgerust met het HMX-frame. Alle herenmodellen bestaan in de maten S, M, L en XL. Daarnaast zijn er nog drie Contessa (de dames lijn van Scott) modellen variërend van 2899 euro tot 4599 euro. Deze zijn er in de maten S, M en L. 

RIJGEDRAG 

Na een moment van instellen gaan we op pad. Dankzij de handige SAG-indicator ging dat behoorlijk vlot, we gaan voor 25 procent SAG. Gelukkig moesten we geen aanpassing uitvoeren aan de spacers onder het balhoofd, door de prachtige interne kabelgeleiding gaat dat allemaal net iets minder snel dan in een klassieke uitvoering. We slaan ons been over de fiets en zetten ons in gang voor een rondje met voor elk wat wils. Stevig en ruig terrein, jumps, drops maar ook die technische en steile klimpartijen afgewisseld met flowtracks en snelle paden. Ideaal om de Spark 910 eens uit te laten. We werden al meteen totaal verrast door een wandelaar die tijdens onze eerste testrit na een paar kilometer al riep: “Oh kijk daar, de nieuwe Scott!” Ondanks zijn volledige ‘stealth’ zwarte uitstraling zijn we meteen ontmaskerd. Vernieuwingen zoals deze gaan allesbehalve onopgemerkt voorbij. De fiets is direct en vinnig, zeker de technische beklimmingen gaan rap en zonder moeite. Stabiliteit en pure vlotheid maken het haast eenvoudiger dan ooit tevoren. Die slimme ‘Traction Control’ modus van de demping is hier ook het ideale platform voor. Door het afsluiten van 1 van de twee luchtkamers van de demper krijg je een reductie aan travel. Amper 80 millimeter aan veerweg die er op dat moment voor zorgt dat je pedaalslag perfecte ondersteuning krijgt en je de tractie laat behouden ongeacht de techniciteit van de ondergrond. De zit postitie is niet zo diep als op de XC-fiets en minder rechtop dan op je volbloed enduro. Het geeft je de ideale houding voor het doel van deze machine. 

Dat directe stuurgedrag dat we zo handig vinden tijdens het technisch klimmen blijft voelbaar tijdens het afdalen. Daardoor is hij net dat beetje te nerveus voor echt steil en technisch dalen maar voelt hij zich uitermate in zijn sas bij switchbacks en dikke flowtrails. Hij houdt het midden tussen die race gerichte agressiviteit van het RC-broertje en de stabiliteit en het gemak van de Genius. Trekken we de lijn naar de Trek Top Fuel die we ook in deze editie aan de tand voelen dat is deze Spark 910 meer gericht op snelheid en prestatie terwijl de Trek meer dat speelse en ontspannen gevoel geeft. Beiden hebben duidelijk een eigen doel voor ogen.  

CONCLUSIE / AFSLUITING 

Het lichte gewicht en de mooie integratie maken hier een benchmark van en Scott durft resolute keuzes te maken door fullies aan te bieden vanaf 120 millimeter veerweg. De race gerichte streken van de RC-broer blijven merkbaar maar het doet niet af aan het competente rijgedrag van de Spark 910. Bergop kan hij schitterend uit de voeten en tovert hij een smile op je gezicht. Snel en gemakkelijk als nooit tevoren. We durven te zeggen dat hij de neus nog net dat beetje liever bergop wijst dan bergaf. Toch knalt hij met snelheid over flowtracks en laat hij zich graag door switchbacks loodsen. Wat nerveuzer dan een echte trailfiets, wel het ideale bruggetje voor alle doorwinterde crosscountry rijders die meer willen. Aan 5399 euro vinden we dat de 910 een goed prijspunt heeft voor zijn complete en betrouwbare afmontage. Ook dat gewicht van 12,43 kilogram is echt heerlijk om mee op pad te zijn! 

INFORMATIE 

Model: Scott Spark 910 (large) 

Prijs: € 5399 

Gewicht: 12.43 kg 

Wat vinden wij top:
-Lichtgewicht en competentie bergop
-totaalpakket integratie demper en bekabeling
-De mindset om het anders aan te pakken en te streven naar vernieuwing 

Wat zouden we graag anders zien:
-een kortere zitbuis geeft meer ruimte voor een lange dropper
-De twinloc mag nog wat strakker worden ontwikkeld

tekst & beeld: Christophe Knevels | MBP