Cannondale timmert de laatste paar jaar hard aan de weg en zo krijgt nu de Scalpel hardtail ook een make over. Cannondale wind er geen doekjes om, deze hardtail moet scoren op een laag gewicht. 895 gram brengt het Hi-MOD frame in zwart op de weegschaal, in medium. Het onderstreept tegelijkertijd de beoogde groep fietsers voor deze fiets; de hardcore racers.  

VERNIEUWINGEN & GEOMETRIE 

De nieuwe Scalpel HT is verkrijgbaar in twee verschillende carbon modellen, waarbij de Hi-Mod gebruik maakt van de lichtst mogelijke vezel configuratie. Het andere model weegt net wat meer, al wordt het gewichtsverschil niet vermeld. Het frame is voorzien van interne kabelgeleiding, waarbij de liner door het volledige frame gevoerd is. Kortom, een kabel vervangen gaat snel. Voor de trapas wordt gebruik gemaakt van pressfit 30 en de Scalpel HT krijgt SRAM’s universele derailleur hanger (pad). Het frame is verder voorzien van een minimalistische kettinggeleider. 

De Scalpel HT is verkrijgbaar in vier verschillende maten, van small tot XL. De lengte van de achterbrug verschilt per maat, waarbij de small begint bij 430mm en de XL achterbrug 445mm lang is. Ook is de Scalpel HT, afhankelijk van het model, verkrijgbaar met een 100- of 110mm Lefty Ocho. Het door ons geteste Hi-Mod 1 model in de maat large is voorzien van de 110mm versie, waarmee de fiets een balhoofdhoek van 66.5 graden krijgt. De reach bedraagt 450mm en de zithoek komt op 74.6 graden. Het zijn geometrie specificaties die een paar jaar geleden niet misstonden op een trailbike, met één kleine afwijking – de vrij lange achterbrug.  

AFMONTAGE

De Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 is voorzien van Cannondale’s lichtste carbon vezels. Vooraan verzorgd de Lefty Ocho 120 Carbon de vering, terwijl de aandrijving in handen van Shimano is. De Hi-MOD 1 is voorzien van een XTR achterderailleur, een XT cassette (10-51) en een XT shifter. Er is gekozen voor een set Shimano XT remmen, met aan de achterzijde een 160mm schijf terwijl aan de voorzijde een 180mm schijf jou tot stilstand moet doen komen.  

Uiteraard vind je ook op de Scalpel HT een aantal Cannondale specifieke onderdelen terug, naast de Lefty. De crank is een Hollowgram met een 34 tands SpideRing tandwiel, terwijl er voor de wielen is gekozen voor een 25mm brede set (intern) HollowGram velgen, met een Lefty 60 voornaaf en een DT Swiss achternaaf. Voor de banden werd er tegen de trend in gekozen voor een set Schwalbe banden van 2.25”, de Racing Ray en Racing Ralph. De opvallende voorbouw van de Scalpel HT is voorzien van een 760mm Cannondale Flat stuur van carbon, die met een fraaie stuurpen uit aluminium met de stuurbuis is verbonden. Ons testmodel was voorzien van een andere zadelpen, maar normaal gesproken zal je hier de lichte C1 zadelpen vinden, in een diameter van 27.2mm. Overigens is het frame voorbereid op een dropper, mocht je ervoor kiezen om deze later te monteren.  

De overige Scalpel HT modellen die verkrijgbaar zijn beginnen bij € 2499 voor de Scalpel HT Carbon 4, € 3299 voor de Scalpel HT Carbon 3, € 4499 voor de Scalpel HT Carbon 2 tot de 6999 die je voor het door ons gereden model, de Hi-MOD 1 moet neertellen.  

RIJGEDRAG 

Zodra je je been over het zadel zwaait is het hardtail gevoel onmiskenbaar. Op het asfalt vlieg je bij iedere pedaaltrap vooruit. Maar goed, een mountainbike koop je uiteraard niet voor de weg. Bij het eerste het beste bospad draaien we de weg af. De lichte Scalpel laat zich ook hier goed aansporen, waarbij de zijdelingse stijfheid bij een sprint opvallend is. Geen gezwabber van het frame, maar keihard vooruit. De Lefty Ocho blijkt ook bij deze Scalpel weer een schot in de roos. De demping en werking van deze voorvork is subliem. De lockout kun je nagenoeg onbenut laten, tenzij je vol op de pedalen gaat op een verharde weg. De vork deint nauwelijks, stuurt voortreffelijk en dempt nog beter. De 110 millimeter aan veerweg is actief aan het begin van de veerweg, maar weet ook grote klappen uiterst effectief op te vangen. Een genot van een vork. Het maakt het rijden met deze Scalpel prettig. De geometrie van de fiets bewijst zich op de paden. De fiets wekt vertrouwen, van afdaling tot klim. Toch kregen wij niet het idee met een ‘echte’ trailbike onderweg te zijn. De achterkant is licht vergeeflijk, maar vergis je niet. Eén foute lijn-keus en de achterkant wijkt van zijn lijn af. Het is simpelweg een gegeven dat je met een hardtail onderweg bent.  

Op de eerste rit viel direct op hoe stabiel de fiets is. Stabiliteit en vertrouwen, combineer dat met een uitstekende voorvork en je hebt een voortreffelijke hardtail. Het haast ouderwetse hardtail gevoel in combinatie met een moderne geometrie is ook hier een schot in de roos. Volle bak sprinten op een hardtail blijft simpelweg leuk en het voelt snel. Met het betere stuurwerk wordt het duidelijk dat de Scalpel HT flink vooruit is gegaan. Er was geen moment dat we het gevoel hadden dat de fiets tekort schoot. Het stuurgedrag is overigens nog steeds behoorlijk scherp, mede dankzij een langere offset van de Lefty. Toch voelt de Scalpel HT tegelijkertijd nooit aan als een ‘echte’ trailfiets. Het ontbreken van een dropper is daar debet aan. Cannondale heeft er duidelijk voor gekozen om voor het lage gewicht te gaan, maar het ontbreken van die dropper zorgt nu simpelweg voor een handicap. De vrij forse driehoek van het frame aan de voorzijde, waar ook je stuur tegenaan slaat bij een val, vergroten dat gevoel van die lichte handicap. Tegelijkertijd gaat de Scalpel HT heerlijk vooruit over de paden, van gravel tot singletrack. Het stuurgedrag is prima, de positie lekker en de achterkant vangt stiekem aardig wat klappen op. Het is een subtiel verschil maar o-zo duidelijk wanneer je met een ander frame op pad gaat dat dat stukje flex aan de achterzijde mist.  

CONCLUSIE / AFSLUITING 

De Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 is een heerlijk lichtvoetige hardtail. Ook hier blijkt de Lefty Ocho een voltreffer. De moderne geometrie van de fiets zorgt voor flink wat rijplezier, zonder tegelijkertijd te kunnen worden omschreven als speels. De Scalpel HT is en blijft een echte race hardtail, maar wel één die een flinke evolutie heeft gekend in vergelijking met het vorige model. Voorzie de fiets van een dropper en je kunt nog veel meer. Tegelijkertijd kun je je hardop afvragen of je nu echt op iedere fiets een dropper moet zetten. De Cannondale Scalpel HT is en blijft een racer. Maar hij is weer helemaal bij de tijd.  

Informatie

Model: Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 (maat: large)

Prijs: € 6999 

Gewicht: 9.65 kg

Wat vinden wij top:
-Stijf zonder onvergeeflijk te zijn
-Sublieme Lefty Ocho voorvork 

Wat zouden we graag anders zien:
-We hadden graag 30mm brede velgen gezien
-Een dropper maakt deze fiets veelzijdiger
-Hoge standover

Meer informatie & alle specs: CANNENDALE SCALPEL HT