Serra de Monchique heeft met de berg Fóia één van de meest fascinerende beklimmingen in huis. Met zijn 902 meter is het de hoogste top van de Algarve. Je vindt er verschillende mountainbike- en downhillpaden. Ervaren rijders kunnen hier fietsen over routes met stijle hellingen. Ook fietsers met minder ervaring kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn genoeg paden te vinden voor alle niveaus, allemaal met een prachtig uitzicht.   

De Algarve, gelegen in het uiterste zuiden van Portugal, biedt fantastische mogelijkheden voor fietsers. De regio is dan ook steeds meer in trek bij deze doelgroep, van beginners tot gevorderden. De landschappen in de Algarve zorgen voor een onvergetelijke rit. Van paden aan de kust tot maquis routes (een overgangszone tussen de bergen en de zee), en van wegen door valleien tot paadjes in de bergen en bossen, de Algarve blijft verrassen met zijn prachtige routes.  

Serra de Monchique staat ook wel bekend als ‘de tuin’ van de Algarve. Het is een waar toevluchtsoord voor fietsers die hier kunnen genieten van een rustige omgeving zonder de drukte van de kust. Door de nabijgelegen bergen en de Atlantische Oceaan heeft deze plek een uniek microklimaat. Een weelderig landschap met zeldzame planten en beschermde diersoorten – zoals de havikarend – zijn hiervan het gevolg. 

Het toerismebureau van Portugal (Turismo de Portugal) heeft recent een internationale campagne gelanceerd om meer bezoekers naar de regio te trekken. De campagne richt zich niet alleen op fietsers, maar ook op de gastronomie, de prachtige natuur en het maken van trektochten. Je kan meer vinden over de campagne op deze website.

Het is geen toeval dat de regio Serra de Monchique de locatie is van één van de etappes van de Volto ao Algarve in februari. Deze wielerwedstrijd wordt al meer dan 60 jaar gehouden en is bijna een verplicht onderdeel geworden van het voorseizoen. Bekende winnaars zijn Alberto Contador, Michal Kwjatkowski, Tony Martin en Gerraint Thomas. 

Fietsers van ieder niveau kunnen genieten van de prachtige natuur van Serra de Monchique. Je vindt er uitdagende routes met ruige terreinen en paden die geschikt zijn voor minder ervaren fietsers. Of je nou een beginner bent of zeer ervaren, een rondje op je fiets brengt je in contact met de natuur, cultuur, geschiedenis én de plaatselijke keuken.  

De Algarve staat veelal bekend om de mooie kustlijn met bruisende badplaatsen. Serra de Monchique laat een deel van de Algarve zien dat nog ongerept is. Op elke hoek word je verrast met het unieke microklimaat en zie je uitzonderlijke berg- en zeelandschappen. Ondanks het milde klimaat kunnen juli en augustus te warm zijn om te fietsen. De beste fietservaring in de Monchique beleef je in de overige maanden van het jaar.  

Monchique werd door de Romeinen begeerd om zijn geneeskrachtige water. Naast een bekend kuuroord zijn er verschillende watervallen, beekjes en paden die ontdekt kunnen worden via verschillende off-road routes. Korte routes kan je vinden via deze website. Mountainbikers kunnen hun hart ophalen bij de Serra de Monchique paden. Deze zijn perfect voor cross-country, freeriding en downhill.  

Neem bijvoorbeeld de Fóia route. Dit pad loopt door een gebied met Pontische rododendrons; een zeldzame plantensoort. Deze struik bloeit tussen mei en juli op terrasvormige hellingen. Op de route tussen Caldas (bekend om zijn geneeskundige wateren) en Picota ontdek je het weelderige landschap van de bergen. Het pad eindigt op de op één na hoogste top van de Algarve op 774 meter hoogte. Hier zie je de prachtige uitgestrekte kustlijn van de Algarve. Andere hoogtepunten van de Serra de Monchique zijn de monumentale bomen – waarvan sommige zelfs eeuwen oud zijn – en de oude windmolens.  

Voor liefhebbers van fietsen op de weg, is er de klim van de stad Monchique naar Fóia. Deze klim eindigt na 8 kilometer op 902 meter hoogte. De klim heeft een gemiddeld stijginspercentage van 7,3%. Onderweg kan je stoppen bij verschillende uitkijkpunten. Hier geniet je van panoramaviews van onder andere Partimão, de monding van Alvor en een groot deel van de Algarve.

Op heldere dagen opent de horizon zich in alle richtingen op de top van de Fóia. Je hebt dan zicht op het meest zuidwestelijke punt van Europa, Kaap St. Vincent, tot aan Serra da Arrábida (meer dan 200 kilometer verderop) én Faro (de hoofdstad van de Algarve).

Voor fietsers die op zoek zijn naar langere routes in het gebied nabij Monchique, is de route van Aljezur naar Monchique zeer geschikt. Deze route is ongeveer 30 kilometer lang en komt langs Marmelete. Ga je richting het westen, dan kom je het plaatsje Silves tegen. Ook deze afstand bedraagt ongeveer 30 kilometer en brengt je naar de oude hoofdstad van de Algarve. Hier kan je een kasteel en andere overblijfselen uit de tijd van de Moorse overheersing in Portugal bezichtigen. Je kan Silves bereiken via de kustlijn. Deze route voert je langs Portimão en Lagos. Of je neemt de route langs de dammen van Odelouca en Funcho.

De meer ervaren fietsers ontdekken de mooie lange route tussen Aljezur en Silves. De route van ongeveer 56 kilometer start in Marmelete. Vervolgens kom je op een uitdagende klim van 20 kilometer met een rustige afdaling naar Monchique. Je vervolgt de weg naar Alferce via een onverharde weg. De tocht eindigt in Silves. Welke route je ook kiest om Monchique te ontdekken, er zijn verschillende mogelijkheden met beklimmingen en afdalingen voor ieder niveau.

Monchique is zeer goed bereikbaar: de internationale luchthaven van Faro ligt op slechts 85 kilometer. Dit vliegveld is vanaf de meeste grote steden in Europa te bereiken. Als je op Lissabon vliegt (ongeveer 250 kilometer verderop), kun je makkelijk met de trein of met de auto de Algarve bereiken.