Na bijna vier maanden intensief gebruik hebben we de Specialized S-Works Turbo Levo SL Carbon onderworpen aan ruim 1.000 kilometer aan uitdagende trails. Met zijn lichtvoetige karakter benadrukt deze e-mountainbike de essentie van elektronische ondersteuning: je helpen bij het klimmen. De S-Works-variant overtreft verwachtingen dankzij eersteklas onderdelen.

In het huidige landschap van e-mountainbikes zien we drie wedlopen: krachtigste ondersteuning, langste actieradius en lichtste gewicht. De Levo SL, met zijn kleinere, lichtere Turbo SL 1.2 motor, plaatst zich in de derde categorie. De motor levert 320W vermogen en 50Nm koppel op een subtiele, vloeiende manier. Op geliefde trails biedt dit een heerlijke ondersteuning voor dat extra duwtje om vermoeidheid te voorkomen.

Het nastreven van een laag systeemgewicht brengt echter compromissen met zich mee, met name op het gebied van actieradius. De ingebouwde 320Wh batterij leverde 680 hoogtemeters op een 48 kilometer lange tocht in Eco-modus. Met de toevoeging van de 160Wh range-extender konden we in heuvelachtig terrein meer dan 1.200 hoogtemeters overbruggen op 41 kilometer. De Levo SL biedt indrukwekkende prestaties, vooral wanneer je met de Specialized App de ondersteuning finetunet.

Belangrijk om op te merken is de snelheid tijdens het klimmen. Door de minder krachtige motor moet je zelf actief bijdragen. Als je met iemand op een full-power model rijdt, moet die persoon wellicht inhouden. Dit is iets om rekening mee te houden bij groepsritten.

De Levo SL gedraagt zich als een wendbare trailbike die graag speelsheid laat zien. Het originele ontwerp voelt minder stijf aan dan de ‘normale’ Levo en biedt meer feedback van onder de wielen. Het verlengen van de chainstay en het gebruik van een specifieke demper dragen bij aan stabiliteit bij ruige afdalingen. Het is essentieel om de fiets te zien als een krachtige trailbike in plaats van een endurobike, zoals de recent vernieuwde Kenevo SL in het Specialized-assortiment aantoont.

De S-Works-versie is opmerkelijk afgemonteerd met hoogwaardige componenten, zoals de Sram Transmission schakelgroep en de Roval Traverse SL Carbon wielen. Ondanks enkele kleine minpunten, zoals het zompige gevoel van de Reverb AXS dropper, biedt de fiets een ongeëvenaarde rijervaring. De draadloze schakeltechnologie resulteert in een schoon kabelbeheer, wat bijdraagt aan een stille rit.

Concluderend biedt de Specialized S-Works Turbo Levo SL Carbon een unieke mix van wendbaarheid, prestaties en elektronische ondersteuning. Hoewel het een aanzienlijke investering vergt, levert de fiets een ongeëvenaarde ervaring voor trailenthousiastelingen die de essentie van elektronische ondersteuning willen ervaren.