Inmiddels rijden we al jaren met de RockShox SID Ultimate, een lichte racevork van de (nu) vorige generatie. Een vork die direct na de service altijd prima aan- voelde, maar die het iedere keer weer liet afweten. De voorvork reageert matig zodra deze inveert, of weer terug moet komen. En tot overmaat van ramp ging deze steeds dieper in zijn vering. Het probleem bleef terugkeren, hoog tijd om deze vork eens echt uit elkaar te trekken.

EEN GOEDE BASIS
Direct vallen er al een aantal zaken op bij de voorvork. Allereerst zit onder andere het bottom- out scheef. Er zit behoorlijk wat lucht in de Charger demper en de bushings zijn wel erg nauw bemeten. Een grondige schoonmaakbeurt volgt. Bij die schoonmaakbeurt krijgt één onderdeel extra aandacht, het mogelijke euvel van het steeds dieper gaan van de vering. Om de lucht van de positieve naar de negatieve kamer te laten stromen, zit er een miniscuul kleine inkeping op de binnenste vorkpoot. Een beetje dik vet hierop en de werking van die communicerende vaten valt flink uit elkaar. Die binnenste vorkpoten schuiven langs glijlagers. En die glijlagers zijn nauw bemeten qua toleranties. Enerzijds is dat fijn. Het zorgt voor een spelingsloze voorvork. Tegelijkertijd, als de toleranties te nauw zijn, dan resulteert dat uiteraard in meer wrijving en een mindere veerwerking. Daar valt iets aan te doen uiteraard. Met beleid worden de bushings van binnenuit voorzichtig wijder gemaakt. Een werkje waar de nodige precisie bij komt kijken, anders zul je nieuwe bushings moeten plaatsen. Na een aantal herhalingen is het gewenste resultaat daar. Tijd om de Charger demper te ontluchten. De gesloten balg is nog in goede staat, maar met een dergelijk klein olievolume zul je ook van een beetje lucht al snel hinder ondervinden. Het grote voordeel, de cartridge is binnen een mum van tijd ontlucht. Met een simpele spuit en minerale olie met de juiste viscositeit doet hij weer wat hij moet doen.

De beurt is nu aan de stofkeringen op de bovenkant van de vorkpoten. De oude worden verwijderd en een setje nieuwe dichtingen wordt geplaatst. Na een kleine controle waarbij we kunnen zien dat ze recht zijn geperst, krijgen ze aan de binnenkant nog een likje vet voor die net wat soepelere werking. Een eigen mix van Plush overigens. Het zijn de details die het verschil maken. De voorvork wordt weer geassembleerd en de luchtkamer op druk gezet. Het verschil is direct voelbaar. Waar de vork eerst ronduit slecht functioneerde, voelt het nu weer aan als een (voor XC) soepele voorvork.

Dat verschil in rijgedrag blijft niet alleen beperkt tot dat begin stuk. Ook het grote probleem, de steeds dieper gaande voorvork, is verholpen. De manier waarop de vork reageert is soepel en voorspelbaar. Het scheelt je vermoeidheid in je armen en het maakt je sneller.

ONDERHOUD
Goed onderhoud is de sleutel tot succes, zo blijkt ook hier. Ondervind je problemen met jouw voorvork en kom je er niet meer uit? Ga naar een specialist. Ik heb de SID vorig jaar voorzien van nieuwe seals en olie, maar kon deze verbetering niet zelf bewerkstelligen. En in iedere voorvork of demper kan een ‘foutje’ zitten. Snel opgelost als je weet waar je moet zoeken, zo niet dan kost het je uren frustratie. Kortom, soms is dat bezoek aan de specialist écht de moeite waard.
Een deel van je onderhoud is overigens prima zelf te doen. Het vervangen van de olie in je voorvork, het schoonmaken van je voorvork en de afdichtingen vervangen is echt niet ingewikkeld. De handleidingen daarvoor vind je op de website van de fabrikant. Voor het overige werk en expertise, op naar je specialist.