KLASSIEKER EVOLUEERT
In 2002, toen Cannondale één van de meest toonaangevende merken was, lanceerden de Amerikanen de Scalpel. Een fully die het gewicht drastisch omlaag bracht, door gebruik te maken van composiet in de liggende achterbrug. Eén van de eerste fietsen die daardoor niet als een pakje boter aanvoelde, maar als een messcherp wapen. Nu, meer dan 22 jaar later, komt Cannondale met de nieuwe generatie Scalpel.

VEELZIJDIG
We zijn blij verrast door de ontwikkeling die momenteel gaande is. Mede doordat de agressieve wereldbeker parcoursen verdwijnen. De zenuwachtige XC-bakken van weleer maken plaats voor capabele, veelzijdige mountainbikes. Zo ook de Scalpel, die voortaan zal worden uitgerust met 120 millimeter aan veerweg. Maar veerweg is nooit de beperkende factor geweest bij het oude model. De geometrie was behoudend. Daar komt een einde aan. Zo wordt het balhoofd in één klap drie graden minder steil en komt zo op een respectabele 66,65 graden. De zithoek gaat naar 75,5 graden. Neem daarbij een flinke toename in lengte en een iets langere wielbasis en je weet wat je hebt. Een heerlijk veelzijdige mountainbike.

DE ACHTERVERING
De nieuwe Scalpel gebruikt net als zijn voor- ganger de FlexPivot achterbrug, waarbij het frame op een specifiek punt beweegt. In feite werkt de Scalpel hierdoor als een fourbar vering, met bijbehorende voor- en nadelen. Een goede fourbar vereist aandacht, maar doe je het goed dan presteert het systeem beter zodra je remt (het blijft actief) en je kunt meer met de ratio in je veercurves. Kortom, je hebt meer controle over wat de achtervering wel-
of niet doet en op welk punt in de veerweg dit eventueel anders reageert. Dat gezegd hebbende, de FlexPivot is geen draaipunt dat identiek reageert aan bijvoorbeeld kogellagers op dezelfde plek. De FlexPivot dropouts zijn gelukkig ditmaal niet aan de onderzijde open. Een traditionele steekas dus, die de problemen van zijn voorganger achter zich laat.

Aan de voorzijde is er de keus tussen de wel- bekende Lefty, of een traditionele voorvork. Voor degenen die de Lefty kennen, zijn de prestaties bekend. Er zijn weinig vorken die hier tegenop kunnen boksen. Ook volgt Cannondale de cockpit trend met een nieuw stuur- en stuurpen uit een stuk, de Systembar XC. Overigens alleen op deze specifieke modellen.

KEUS!
Er is nogal wat keus in modellen voor de nieuwe Scalpel. Het neusje van de zalm, de LAB71, kost € 12.999, -. Daarvoor krijg je een Lefty Ocho Carbon, een SRAM XX-SL groep (zonder vermogensmeter), een RockShox SID luxe Ultimate demper, DT Swiss XCR 1200 Spline wielen en SRAM Level Ultimate Stealth remmen. Ga je voor een meer bereikbaar model, dan is er bijvoorbeeld de Scalpel 2 Lefty met SRAM GX AXS voor € 7.499, -. De Scalpel 4 is het instapmodel, waarbij je een fiets krijgt met een Shimano XT / Deore groep, RockShox SID voorvork en SID luxe select demper, voor € 4.299, -.

In het volgende nummer gaan we op stap met de nieuwe Scalpel. Kijk voor alle modellen en informatie op de website van Cannondale