Constante evolutie 

Get Bike Service – van idee naar werkelijkheid  

Vandaag de dag rijdt een keur aan busjes af en aan. Van de Albert Heijn, tot Coolblue, DHL, UPS en alles ertussen in. Onze gewoontes veranderen, onze mobiliteit verandert en de manier waarop we onze spullen kopen verandert. De online merken in het fietsen hebben zich inmiddels gevestigd als A-merk en online shops voor onze onderdelen zijn onmisbaar geworden. Die verandering heeft een keten in beweging gezet. De fietswinkel zal altijd zijn plek houden, maar blijf je stilstaan dan krijg je het moeilijk. “Aan jouw fiets werken we niet” kreeg een bekende onlangs te horen, nadat hij bij de lokale fietszaak binnen was gestapt voor onderhoud. Het was één van de zaadjes die voor de geboorte van Get Bike Service zorgde, het bedrijf van Ward Grootjans. 

Geboorte van een idee 

“Ik ben eigenlijk met het idee begonnen toen ik bij Canyon werkte. De online verkoop begon steeds beter te lopen. Ik dacht nog: hoe gaat men die service oppakken? Iemand koopt een e-bike voor het eerst in zijn leven, maar dan? Hoe gaan ze dat uitpakken? Een pallet vol met accu’s, hydraulische remmen, een verende voorvork. Die mensen hebben geen idee wat ze ermee moeten, laat staan hoe ze het goed in elkaar kunnen krijgen.” 

Het zaadje zou in de loop van die jaren verder groeien. In de bestaande detailhandel werd sceptisch gereageerd op de Duitse nieuwkomer. Die konden toch geen kwaliteit bieden, laat staan service. De geschiedenis leert anders. Canyon groeide en bouwde haar merk uit. Het retail landschap veranderde, Canyon werd beschouwd als A-merk door de consument. Maar tegelijkertijd mistte er een puzzelstukje.  

“Na vijf jaar bij Canyon te hebben gewerkt kwam ik in contact met Velofix. Zij hadden in Canada en Amerika een groot aantal service bussen rondrijden voor onderhoud bij particulieren. Ik heb toen voorgesteld om de ‘Business-to-Business-to-Consumer (B2B2C) op te zetten. (Red: Een B2B2C is hét businessmodel van de toekomst. Met de steeds verder vervagende grenzen tussen B2B en B2C wordt het belangrijk om een webshop te hebben die bedrijven de flexibiliteit geeft om alle twee te doen). Hierna is Velofix Direct geboren.  Op die manier kon Velofix het bestaande netwerk inzetten voor bedrijven als Canyon. Ik heb toen eerst nog met een bus de hele highway One afgereden. Met een hangmat erin om te slapen en ook mijn fiets ging mee. Zo ben ik een maand lang alle franchisevestigingen afgegaan.” 

Nog een kleine anekdote:  Het hoofdkantoor van Velofix is gevestigd in Vancouver. Ik heb twee keer 6 maanden in Vancouver mogen wonen en heb daar ook veel trails gereden in de omgeving. Als wielrenner is mijn mountainbike hart toen geboren.  De meeste mensen weten wellicht niet dat Kona uit Vancouver komt maar daar zat ik dus ook op een dag op de bank bij Jake Heilbron, een van de oprichters. Als je je afvroeg waarom Kona een fiets heeft die ‘Jake the Snake’ heet dan weet je nu waarom. 

Eigenwijs 

“Het idee van Velofix in basis prima maar mijn visie was uiteindelijk toch volledig anders. Wij gebruiken servicebussen maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Bij thuiskomst ben ik naar het LIOF gegaan, waar ik een seed-fund aan heb gevraagd. Ze dachten eerst nog ‘wat gaat die gast doen joh, met die bussen en fietsen erin, dat klinkt als inefficiënt.’ Maar de B2B2C kant sprak hen wel aan en daarmee heb ik ze kunnen enthousiasmeren.” 

Na de investering van het LIOF bouwde Ward zijn bedrijf verder uit. Het idee kreeg vorm en er werd gestart met het uitbreiden van locaties. 

“We zijn begonnen met een franchise constructie, bijna vier jaar geleden. Dat werkte voor geen meter. Je denkt ‘we gaan de wereld veroveren.’ Ik denk dat ik een keer of zes op het punt heb gestaan om te stoppen. Maar via een bedrijf dat later ook in ons zou investeren kwamen we in contact met DHL en PostNL, terwijl we pas een paar bussen hadden rondrijden in Nederland. Zij onderhielden hun fietsen bij lokale fietsenmakers en dat werkte niet goed. We kregen de kans om dat op te pakken en centraal aan te sturen. Dat deden we eerst met onderaannemers, die met een oude Lada kwamen aanrijden. ‘Wie is deze man’, ‘volgens mij heeft hij een strafblad’ waren een paar van de reacties die volgden. Met een aantal klanten hebben we toen moeilijke gesprekken gevoerd rondom kwaliteit en de voortzetting van de samenwerking. Wat ik nog steeds ontzettend mooi vind, is dat alle klanten vanaf dag één (ook de minder tevreden klanten uit die tijd) nog steeds klant zijn. Ze hebben ons een kans gegeven en wij hebben die met twee handen aangegrepen. Onze service en ons bedrijf van nu is niet meer te vergelijken met hoe we zijn begonnen. Wij zijn nooit tevreden en blijven onszelf keer op keer verbeteren.” 

Ondernemen doe je niet alleen 

“Van idee naar werkelijkheid is geen vanzelfsprekendheid. Je moet eerst op zoek naar partijen die hierin geloven. Dat begint met het zoeken naar investeerders. Het LIOF (provincie Limburg) geloofde erg in het idee en hebben mij financieel op weg geholpen. Maar dan begint het pas: ik ging aan de slag in een conservatieve markt. Mijn eerste medewerker, Frank, heb ik leren kennen via een Facebook Forum. We hebben een afspraak gemaakt en onder het genot van een bak koffie gekeken of we wat voor elkaar konden betekenen. Frank werkte al meer dan 10 jaar voor dezelfde fietsenmaker en sprak zijn vertrouwen uit. Hij werkt nog steeds met veel plezier voor Get Bike Service. Dit is maar een van de vele verhalen die je als ondernemer meemaakt in de opbouw naar een bedrijf: wij zijn een club mensen (ondertussen meer dan 60 collega’s) die allemaal hun eigen verhaal hebben en tegelijkertijd meebouwen aan een supergaaf bedrijf. Jongens zoals Frank en de rest van de collega’s zijn net zo onmisbaar als ik.” 

“In de beginfase heb je allerlei ideeën en ga je ervan uit dat degenen met wie je samenwerkt deze ideeën ook deelt. Ondertussen zijn we geëvolueerd naar een organisatie die de vloot overneemt. Bijvoorbeeld als je 200 fietsen hebt rondrijden op meerdere locaties en landen, dan kunnen wij het regelen. We houden het rijdend. Van particuliere markt zijn we naar de zakelijke markt gegaan en nu weer een beetje terug naar de consument. Het past zich aan naar wat de markt op dat moment behoefte aan heeft. Als je een vloot hebt, dan kun je meer klussen plannen. Als je dat netwerk eenmaal hebt, kun je dus ook weer terug naar de particulieren. Zo doen we dat nu in Nederland en Duitsland. We doen uitleveringen voor Focus Bikes en Canyon. Als je kiest voor ‘home delivery’ bouwen wij hem voor je op en komt er een monteur langs die je fiets goed afstelt en je alles tot in details uitlegt. Zo zorg je er als fietsfabrikant voor dat je product tot in de puntjes goed in orde is, correct wordt afgeleverd én een blije klant hebt.”  

Constante evolutie 

Inmiddels evolueert Get Bike Service dagelijks verder. Het bedrijf groeit als kool. Het opgebouwde ICT-systeem waarop de dienstverlening draait wordt meer en meer een troef. Zo ontwikkelde Get Bike Service een eenvoudig en effectief data-analyse apparaat dat op de e-bikes van hun klanten kan worden geplaatst. Het levert een schat aan data op die voor alle betrokken partijen, van fabrikant, tot webshop, tot fietsenmaker, van waarde is. Zo bleek de modus waarin de bezorger reed van grote invloed op zowel de actieradius van de fiets als de slijtage van onderdelen. Onderdelen die het veelvuldig begeven komen duidelijk in beeld, evenals de redenen waarom ze het begeven. Preventief onderhoud wordt zo beter in te plannen, problemen zijn zichtbaar voordat de berijder het überhaupt merkt en de fabrikant krijgt een duidelijker beeld van welke onderdelen mogelijk verbeterd moeten worden. Als gebruiker van de fiets heb je de garantie van een goed werkende fiets en de volledige inzetbaarheid van dat transportmiddel. 

Mobiliteitssector  

Dat brengt ons bij een stuk mobiliteit. In de komende jaren zullen de oude dieselbussen de stad uit moeten en is onze heilige koe niet overal meer welkom. Daarnaast zullen files een groter probleem worden. De fiets, Cargofiets of LEV zullen steeds normaler in het stadsbeeld worden. Jouw Coolblue pakketje, het Albert Heijn Hamsterpakket of de IKEA Billy worden straks met een klein elektrisch voertuig bij jou aan de deur afgeleverd.  

Die voertuigen vormen het slotstuk van een reis die begon met de boot, het vliegtuig en de vrachtwagen. Een ingewikkelde logistieke puzzel valt in elkaar. Het is essentieel voor ieder bedrijf en het moet gewoon werken. En dat is wat Get Bike Service in essentie doet: ze houden die vloten rijdend, door op een slimme, data gedreven manier ervoor te zorgen dat jouw bestelling ook succesvol dat laatste stuk weet af te leggen. 

Facts en Figures Get Bike Service 
  • Meer dan 50.000 Services per jaar 
  • GBS managed fleets hebben al meer dan 7 miljoen kilometer gereden 
  • Gestart december 2018 
  • Actief in 6 landen 
  • > 60 medewerkers en één hond 
  • Ward reed voor de start van GBS >10.000 km per jaar. Na de start is dit (hopelijk tijdelijk) gehalveerd 

Meer informatie: GET BIKE SERVICE

Tekst: Irmo Keizer 

Foto’s: Irmo Keizer & Mike Vlietsta