Het Oostenrijkse Simplon heeft een paar stevige e-mountainbike fullies in haar line-up. Met stevig bedoelen we niet alleen de build en de hoeveelheid veerweg, maar ook de actieradius. Onder andere de Rapcon Pmax geeft je de mogelijkheid om het vinkje naast een extra batterij aan te duiden bij het aankopen van de fiets. 625Wh aan geïntegreerd vermogen van de framebatterij gecombineerd met 500Wh van de tweede batterij bovenop de schuine buis. Veel bereik, maar ook behoorlijk wat gewicht. Wat kunnen we hiermee? 

VERNIEUWINGEN & GEOMETRIE
De manier waarop Simplon haar aanbod in de markt zet is iets apart van wat de mainstream giganten doen. Bij Simplon kies je een model als platform en via de configurator kan je de fiets daarna finetunen naar je eigen wens en doelgebruik. Bij de door ons geteste Rapcon Pmax kan je er via die configuratietool een bikepark, alpentour en zelfs pendelfiets van maken inclusief koplamp. 
Een fiets met dergelijk polyvalent inzetbereik is meestal middelmatig in alles wat hij doet. Dankzij de componenten die je kan kiezen maak je er echter helemaal jouw ding van. Zo is de fully in zijn ‘gewone’ build een twentyniner met 150 millimeter aan veerweg, zowel voor- als achteraan. Je kan er 160 millimeter veerweg achteraan en zelfs 170 millimeter vooraan van maken. Bij een dergelijke build past dan ook de mullet wielset (29” voorwiel, 27.5” achterwiel) beter.  

Van een mechanisch geschakelde Shimano XT 12-speed aandrijving tot een Sram XX1 Eagle AXS, Shimano XT of Sram Code of Guide remmen… Een andere voorvork en demper (eventueel zelfs met spiraal i.p.v. lucht), zadel, zadelpen, stuurpen, crankset… Je kan behoorlijk ver gaan met de configuratietool. Je vindt er zelfs de optie voor een extra Bosch PowerPack 500WH gemonteerd binnen de voordriehoek. Wanneer je rijdt zonder die tweede batterij, bieden ze je zelfs een bidonadapter waarmee je een bidon kan meenemen in plaats van je tweede batterij. Ook de standaard Bosch Purion teller aan je linkerduim kan geüpgraded worden naar een Intuvia, KIOX of zelfs een Nyon inclusief navigatie. 

Alle bovengenoemde opties worden gemonteerd op hetzelfde mooi afgewerkte carbon frame. De kabelgeleiding loopt volledig intern en vertrekt bovenaan door het balhoofd voor een clean en stil geheel. Onder het frame opteert de Oostenrijkse fabrikant voor een Bosch Performance Line CX unit die in deze variant maximum 75 Nm aan koppelt levert. De motor met elektronische ondersteuning haalt zijn energie uit de in de schuine buis geïntegreerde 625Wh powerpack. De optionele 500Wh batterij kan daar samen 1125Wh van maken. De geometrie is modern maar niet overdreven en met een flip chip in de rockerlink goed aan te passen aan het mogelijke kleinere 27.5” achterwiel. Op die manier blijven zowel de balfhoofdhoek als zitbuishoek behouden.
Respectievelijk spreken we bij de 150 millimeter versie dan over een balhoofdhoek van 66 graden en een zitbuishoek van 76 graden. Voor de 170/160 millimeter combinatie is dat 65.1 en 75.1 graden. De fiets heeft een aangenaam lange zitpositie met een reach van 470 millimeter in maat large. De chainstays hebben een lengte van 460 millimeter (150 mm veerweg), 458 mm in 160 mm veerweg.  

Meer informatie vind je hier