De overstap naar een e-bike. Hoe pak je dat aan? Je rijdt nog regelmatig op je gewone ‘analoge’ fiets, dus heb je wel een e-bike nodig? En zo ja, wat voor e-bike? We worden allemaal ouder, maar vanaf wanneer zie je jezelf een e-bike aanschaffen? Allemaal vragen die de laatste maanden in mijn hoofd spoken. Ik maak voor mezelf de pro’s en contra’s op en besluit om een lichte e-bike aan te schaffen.

WELKE E-BIKE?
Door het slechte weer waarmee we de laatste maanden geconfronteerd werden, kon ik mezelf minder motiveren om te gaan fietsen. Jammer genoeg heeft dat een negatief effect op je conditie en helaas ook op je ‘skills’. Ik ben er mij bewust van dat ik om conditie op te bouwen de ‘analoge’ fiets wat vaker van stal moet halen maar ook de techniek en de ‘skills’ wil ik niet kwijtraken, omdat de fiets nu vaker op stal bleef. Hoe kan ik met een mindere conditie toch maximaal aan mijn skills werken en voldoende ‘runs’ en afdalingen doen om de techniek op pijl te houden? Het idee van een e-bike komt steeds dichterbij, maar welke e-bike dan? Ik wil het gevoel van mijn ‘analoge’ fiets zoveel mogelijk behouden. De behendigheid en beweeglijkheid die ik in mijn rijstijl terugzie wil ik doortrekken op de e-bike. Dus leek een lichte e-bike voor mij de logische keuze.

Als fervente Santa Cruz fan volg ik het gamma van hun fietsen van nabij om te weten of mijn potentiële nieuwe e-bike in hun gamma opduikt. Met de introductie van de Santa Cruz Heckler SL werd mijn interesse meteen getriggerd. Uit de specificaties en omschrijving die het merk aan de fiets geeft, concludeerde ik: “Het is zoals een Bronson maar met een motortje”. Dat leek mij handig! In een niet zover verleden had ik een Bronson dus ik kan mij meteen een beeld vormen van hoe die Heckler SL zou moet aanvoelen. Combineer de 150 millimeter veerweg achteraan en 160 millimeter aan de voorzijde met een mullet wiel setup en dan weet ik dat de fiets capabel genoeg is om de local trails te knallen. Toch ga ik er, desondanks grotere avonturen in het hogere gebergte, niet mee uit de weg. Er werden enkele subtiele veranderingen aangebracht aan de geometrie waaronder een 5mm langere reach, een iets plattere balhoofdhoek van 64° in de ‘low’ setting wat in lijn is van mijn verwachtingen voor deze e-bike. Echter, wat de aandrijving en de batterij betreft kan ik mij niet meteen een beeld vormen van wat ik moet verwachten. De Hecklers SL komt met een 430 Wh batterij en een Fazua Ride 60 motor met een piekvermogen van 60Nm. Na verder op- zoekwerk en online puzzelen kan ik daaruit afleiden dat dit voor mij neer komt op een 40 km tocht met ongeveer 1400 hoogtemeters. Ook dit ligt in de lijn met wat ik verwacht te rijden op deze e-bike.

SPECIFICATIES HECKLER SL
Wat betreft de opbouw heb ik gekozen voor de CC X01 AXS Reserve variant van de Heckler SL. De fiets is in deze configuratie uitgerust met RockShox Lyrik Ultimate voorvork in 160 millimeter en een RockShox Super Deluxe air achterdemper. Schakelen doen we met de Sram X01 Transmission draadloze schakelgroep. Die wielset is opgebouwd uit Reserve 30HD carbon velgen met Industrie Nine 1/1 naven. Remmen doen we met de nieuwe Sram Code Stealth silver variant opgebouwd op 200mm HS2 remschijven. One Up components voorziet de dropper, WTB zijn Silverado zadel, en natuurlijk voorziet Santa Cruz zelf het stuur en de handvaten, gemonteerd op een Burgtec MK3 stuurpen. Als banden-configuratie heeft deze Heckler SL de Maxxis Minion DHF/DHR set in de Exo+ en Exo casing. Een zeer degelijke afmontage voor deze fiets en daar zullen flink wat euro’s voor neergelegd moeten worden, €11.499, – om precies te zijn. Een stevige prijs voor deze fiets, maar dat kun je ook verwachten van Santa Cruz met deze specificaties.

EERSTE KENNISMAKING MET DE HECKLER SL
De eerste rit op deze fiets was even wennen. Het speelse karakter van de Bronson komt meteen terug in de Heckler SL. En dat geeft je direct een bak vertrouwen. Toch voel je die extra kilo’s meteen. Wat doet dat met je rijstijl en de manier waarop je naar de trails kijkt? Ook de wissel tussen de drie verschillende ondersteuningsmodi van de Fazua Ride 60, Breeze, River en Rocket, is er eentje die ik gaandeweg moest leren gebruiken op de trails.

In het begin van een rit ben je nog fris en monter en dus volstaat de Breeze modus om je op weg te zetten. Komend van een ‘analoge’ fiets is deze modus ruim voldoende om je rit mee aan te vatten en je merkt dat je toch nog een inspanning moet leveren. Het voelt een beetje als fietsen met de wind in de rug, zo kan ik het het best omschrijven.

KLIMMEN
Volstaat Breeze echter ook om je uphills mee aan te vatten? Je hebt uiteindelijk de ondersteuning van een e-bike onder je, dus waarom zou je niet naar een hogere modus gaan tijdens de klim? Zodoende probeer ik al snel de River mode en in deze mode wordt de klim simpel- weg afgevlakt. Je levert nog steeds een inspanning maar die komt overeen met rijden op het vlakke met je ‘analoge’ fiets. Makkelijk vol te houden dus. Bij deze beklimming zat het venijn echter in de staart, met een steile en technische punch over wortels en losse stenen om mee te eindigen. Op het eerste zicht zou je denken: “Dat is werk voor de Rocket mode!” Die inschatting bleek de verkeerde; ik kwam al snel van een kale reis terug. De Rocket modus zette simpelweg een teveel aan power (lees continu 100% van zijn beschikbare vermogen) op de grond waardoor het achterwiel onvoorspelbaar werd en ik tractie verloor in de klim en het dus niet alleen technisch maar nog steeds als steil aanvoelde. Na een omschakeling naar de River modus merkte ik dat de power meer gedoseerd afgeleverd werd en ik makkelijker mijn tractie kon houden. Zo zie je maar dat je in de uphill nog steeds aan je techniek en skills kan werken en daar doet de e-bike een hele nieuwe deur voor je open. Je krijgt zowaar plezier in het bergop rijden. Wat normaal op je analoge fiets een heel stille bedoeling is, wordt op je e-bike met een glimlach onthaald.

AFDALEN
Tijd om de neus van de Santa Cruz Heckler SL naar beneden te wijzen. Het idee en gevoel van de Bronson speelt nog ergens in mijn achterhoofd dus denk ik: “I got this”. Zonder twee keer nadenken begin ik de afdaling zoals ik hem altijd aanvat: full send. Dan laat het extra gewicht van deze Heckler SL zich opmerken. Het mag dan wel een SL (Superlight) e-bike zijn maar met zijn 20 kilo spreek je nog steeds over een aardige massa voor een fiets. Ik voel dat de handeling meer moeite vergt, toch weet de fiets die extra moeite ook kordaat om te zetten op de trail. Je hebt niet het gevoel dat de extra massa je tegenwerkt. Waar jij de fiets naartoe stuurt, gaat hij ook naartoe. Het meest opvallende voor mij is het rem-gevoel.

In mijn rijstijl gebruik ik mijn remmen zo weinig en zo laat mogelijk. Met mijn ‘analoge’ fiets weet ik wanneer ik moet remmen om mijn snelheid er net voldoende uit te halen om een technische passage of bocht aan te vatten. Bij de Heckler SL kwam ik bij de eerste paar ritten niet meteen voldoende stil om deze passages met vertrouwen in te vliegen. Zelfs op mijn local trails die ik dacht op mijn duimpje te moeten kennen. Ik besluit om over te schakelen op mijn vertrouwde banden setup, de Michel Wild Enduro’s, alsook monteer ik vooraan een grotere remschijf met een diameter van 220mm om toch wat extra remkracht vooraan te krijgen. Bij de volgende rit merk ik meteen dat de, in mijn ogen, upgrades direct hun werk doen en het gevoel van de fiets in de afdaling komt steeds dichter bij mijn analoge fiets. De tractie op schuine kanten en in bochten maken je nieuwsgierig naar meer. Het vertrouwen groeit alsook het plezier op deze lichte e-bike. Dit blijkt voor mij wel degelijk de juiste keuze te zijn.

POTENTIEEL
De ontdekker in mezelf komt naar boven en ik rijd paadjes in waar ik normaal minder snel in zou gaan, omdat bijvoorbeeld de klim misschien minder leuk is of omdat de trail zelf harder werken is op een ‘analoge’ mountainbike.
De Heckler SL weet ook hier perfect op in te spelen en laat je op deze ‘minder interessante’ paadjes plezier beleven dat je op je ‘analoge’ fiets niet of minder snel zou hebben. Wat een aanwinst!

BEVINDINGEN
Nu ik reeds enkele maanden op de Heckler SL heb kunnen doorbrengen in combinatie met mijn overige ‘analoge’ fietsen, kan ik met vertrouwen zeggen dat de Heckler SL perfect in mijn line-up past. Een lichte e-bike die ik als ‘vluggertje’ kan gebruiken als ik weinig tijd heb om toch maar genoeg runs te kunnen doen of als ik samen met mijn vriendin op pad ga met haar e-bike. Komen mijn andere ‘analoge’ fietsen nu minder aan bod? Neen. Ik gebruik nog steeds mijn trailfiets voor het local conditie rondje of mijn enduro fiets voor de brutere Ardennen trails. De Heckler SL zorgt voor extra progressie

in mijn skills en techniek waar dat op mijn ‘analoge’ fietsen minder aan gewerkt werd. Het pakket van vaardigheden wordt met de Heckler SL enkel groter. Toch blijf ik bij de Heckler SL met een prangende vraag zitten, rij ik in de afdaling met ondersteuning aan of toch niet? Want het gaat nochtans bergaf? Het blijft een leuke vraag om over na te denken. De mogelijkheden zijn eindeloos.