Eerlijk antwoorden: sta je meestal een paar minuten op adem te komen nadat je je mountainbike een helling op hebt geduwd? Kom je wel eens bijna tot stilstand na een scherpe bocht, of heb je soms last van remangst als het terrein uitdagend is? Geen zorgen, je bent niet de enige. Mountainbikers over de hele wereld komen constant dit soort hobbels tegen die nét iets afdoen aan de mountainbike-ervaring. Gelukkig hebben we hier tegenwoordig een antwoord op in de vorm van de eMTB, die een nieuwe dimensie van mountainbiken heeft geopend. Sceptisch? Laat ons je meenemen in wat een eMTB met de juiste technologie allemaal doet en kan.

Mountainbiken is populair, en eBikes zijn populair. De combinatie hiervan, de eMBT, wint inmiddels snel terrein. Steeds meer mensen zien in dat de ‘e’ in eMTB niet staat voor ‘enorm hard valsspelen’, maar voor ‘extra veel plezier’. Oké, technisch niet helemaal juist, want het verwijst natuurlijk naar de elektrische aard van de fiets. Maar wat houdt dit elektrische aspect allemaal in, hoe werkt het, en wat heb je eraan als je mountainbike ineens een drive unit en accu heeft? 

Vrijheid en energie 

De opvatting dat elektrisch mountainbiken gelijk staat aan valsspelen omdat je het niet allemaal zelf doet, is inmiddels net zo achterhaald als de uitspraak ‘eBikes zijn alleen voor oude, luie mensen’. In tegendeel, de eMTB helpt je juist om meer uit jezelf te halen. Met dingen als extra trapkracht, stabiliteit en veiliger remmen, opent zich een deur naar een nieuwe mountainbike-wereld.  

Je mountainbike verandert dankzij technologie van een simpele fiets naar je grootste supporter, waarbij de eMTB alles waar je normaal tegenaan loopt (of fietst) op de trail voor zijn rekening neemt. Dit geeft jou de vrijheid om meer energie in je techniek te steken en die verder te ontwikkelen. Ook kan je de kracht die je bespaart door de trapondersteuning juist weer inzetten om verder, sneller en langer te mountainbiken – best een sportief concept, al zeggen we het zelf. 

De volgende versnelling 

De drive unit, een technische aandrijving die zorgt voor dat duwtje in de rug, vormt de basis van een eMTB. Hoewel ondersteuning tijdens het fietsen en klimmen op zich al een nieuwe ervaring vormt, is het mogelijk om je elektrische mountainbike nóg een versnelling hoger te tillen. Dit is waar het smart systeem van Bosch eBike Systems zijn entree maakt, een technologisch geavanceerd systeem bestaande uit verschillende componenten die onderling samenwerken. Met het smart systeem wordt jouw eMTB een centraal punt van waaruit je alles kunt regelen en inzien, van navigatie tot diefstalbeveiliging.  

Een paar highlights 

Te beginnen met de eBike Flow-app en de SmartphoneGrip. De eBike Flow-app is het hart van het smart systeem. Je personaliseert in deze app je instellingen voor je trapondersteuning, je display, je navigatie en meer. Ook kan je je eMTB via de Flow-app op slot zetten en weer van het slot halen, en kan je hem tracken als iemand ermee aan de haal gaat. Om dingen als route-informatie en schakeladvies realtime in de app te zien terwijl je over de paden crosst, kan je je smartphone in de SmartphoneGrip plaatsen en hem bedienen via de Mini Remote. Met deze kleine regelaar kan je gemakkelijk switchen tussen schermen op je smartphone met een paar knoppen die je met je duim op het stuur kan bedienen. Een andere belangrijke functie is dat hij ook de Intuvia 100-display (een alternatief voor je smartphone) of de System Controller kan bedienen, een aanvulling op de eBike Flow-app die in de bovenbuis van je eMTB geïntegreerd wordt. Zo kan je met een paar drukken op de Mini Remote je verlichting aanpassen, je accustatus inzien, of bijvoorbeeld de Walk Assist en Hill Hold inschakelen. Mocht je voor een steile helling staan en even moeten duwen, ook dan helpt het smart systeem mee. Met een druk op de Mini Remote schakel je de Walk Assist en daarmee de motorondersteuning in tijdens het duwen. Slip je even weg en dreigt de eMTB achteruit te rollen, dan activeert automatisch de Hill Hold-functie. De eMTB staat direct even stil, zodat je daarna veilig opnieuw de Walk Assist kunt aanzetten, de helling kunt beklimmen en weer kunt afdalen. Daar ga je, maar ineens moet je hard remmen voor een scherpe bocht!  

Geen nood, want het smart systeem bevat immers het ABS Trail. Ontworpen om veiliger te remmen op lastige passages en langer in de flow te blijven tijdens afdalingen. Het eBike ABS Trail stemt automatisch de remdruk op het voorwiel optimaal af op de ondergrond, waardoor het remmen gecontroleerder verloopt en het wiel niet blokkeert. Zeg maar gedag tegen je remangst: met het ABS Trail kan je je volledig focussen op je rijtechniek. Zo fiets je met meer zelfvertrouwen en ontspanning op zelfs de meest uitdagende trails.  

En een laatste pro tip van ons: heb je een extra, éxtra zetje nodig om een verraderlijk stuk trail te overwinnen, activeer dan simpelweg via het smart systeem de Extended Boost– en doorbreek die barrière! 

Drie eMTB-vooroordelen ontkracht 

  • Ze zijn zwaar, lomp en onwendbaar
    eMTB’s zijn inderdaad iets zwaarder, maar daardoor ook stabieler – wat je meer zelfvertrouwen geeft om sneller te gaan.  
  • Je bent minder sportief
    Die steile helling die je met een normale mountainbike laat liggen? Die ga je met een elektrische mountainbike wél meepakken. Dat extra rondje? Heb je nog makkelijk energie voor. Je legt grotere afstanden af en zoekt meer uitdaging op. Dat is sportief in ons woordenboek! 
  • Het is valsspelen
    Mensen die een eMTB ‘cheaten’ noemen, zien niet dat je mountainbiken voor je eigen plezier doet en dat je er je eigen grenzen mee verlegt. Geniet er simpelweg van dat je diezelfde track net even wat vaker kan rijden dan de rest en dat je langer de flow van het mountainbiken kunt beleven.