Deze maand in Mountain Bike Plus

Goed & gunstig geprijsd

In tijden waarin we om de oren worden geslagen met termen als inflatie, koopkracht en extra belastingen, leek het ons de moeite uit te pakken met een megatest waarin we met de vinger op de knip gaan shoppen. Tien gunstig geprijsde fietsen - waarvan vier hardtails van rond de 1000 euro en zes hardtails van ongeveer 2000 euro - evenveel keer complexloos mountainbikeplezier.
Wie betaalt de speeltuin?

Vignetten, donaties, sponsoren of gewoon gratis? De vraag met welk geld mountainbikeroutes onderhouden kunnen en moeten worden, houdt de gemoederen aardig bezig. Aan de ene kant willen we op uitdagende, goed onderhouden routes fietsen, maar voor die kwaliteit betalen is voor sommigen een brug te ver.Eindeloos Baskenland

Met haar eindeloze singletracks langs de kust en fantastische bergpaden om overheen te razen, heeft de Baskische regio in het noorden van Spanje heel wat aangename verrassingen in petto voor mountainbikers. We zijn een beetje landinwaarts vanaf de steile Baskische kust in het noorden van Spanje, op een klein stukje indrukwekkend groen omsloten door het water en de Pyreneeën. Uitlopers noemen ze dat, maar met toppen tot ruim boven de 1200 meter lijkt de term 'kleine bergen' mij toch meer geschikt.

Interview: Cadel Evans

Evans is een van de meest veelzijdige renners aller tijden. Eind 2015 vond hij het wel welletjes geweest en kondigde hij het einde van zijn lange carrière aan. Maar dit voorjaar stapte hij toch weer op de fiets om samen met zijn voormalig teammaatje George Hincapie in Zuid-Afrika mee te doen aan de Absa Cape Epic. En die - wat hadden we anders verwacht van dit duo - te winnen in de masterscategorie. Toen het stof was gaan liggen, praatten we bij over zijn ervaring.


SPECIALS

e-Mountain Bike Plus

E-bikes, dat is toch iets voor valsspelers en bejaarden? Als sportieveling wil je toch gewoon keihard het snot voor je ogen trappen om je persoonlijk ronderecord te verbreken? Bekijk het eens van een andere kant. E-mountainbikes bieden je de mogelijkheid om langere tochten te maken, verder de bergen in te komen, van mooiere uitzichten te genieten, of dat samen te doen met mensen die misschien net iets minder fit zijn dan jij dat bent. Je kunt nu paden die je anders alleen naar beneden kunt rijden, ook beklimmen. Het is precies die andere kant die we in de e-special belichten.E/ndeloos rijden in Flims

Meer afwisseling is nauwelijks mogelijk, meer kilometers en hoogtemeters altijd. Tijdens de e-bikerit van het Alpijns werelderfgoed naar beneden de Zwitserse Grand Canyon in, wisselen de karakters van zowel het landschap als de paden sneller dan we onze accu's kunnen leegrijden. In Flims beleef je het visioen van de perfecte e-bikebestemming. En niet alleen als toerist. Verslag van de bekering van een ongelovige.


Uphill Flow Trail

Wat er gebeurt als je drie mensen met visie samenbrengt, zie je in het MTB Zone Bikepark Geisskopf in het Beierse Woud. Hier ontstaat de eerste Uphill Flow Trail.

We schrijven herfst 2015 als Claus Fleischer, Diddie Schneider en Stefan Schlie elkaar voor de eerste keer ontmoetten, bijna in het geheim, in het MTB Zone Bikepark Geisskopf van Diddie Schneider. Claus en Stefan kwamen tijdens het 'met de fiets in het bos spelen' in 2013 op het concept van ' uphill flow'. Volgens hen staat het voor de zone tussen overbelasting en onderbelasting waar we ons in de staat bevinden waarin we maximaal plezier hebben en tegelijkertijd ontspannen. Deze flow zou volgens hun ervaring dankzij de e-bike nu ook bergop mogelijk zijn. Meer technische paden voor de uitdaging, ontspannen kletsen tijdens steile klimpassages.


Duurtest: Shimano XT Di2

Of we eens geen zin hadden om de Shimano XT Di2 voor een langere periode op de pijnbank te leggen? Ja, natuurlijk wel. Om van een echte duurtest te kunnen spreken, worden er veel kilometers verwacht. Daarvoor riepen we de hulp van beachbiker, marathonman en trainingsbeest Joris Massaer in. De wintermaanden betekenen voor hem hard trainingswerk en over het strand racen. Modder en zand, zout en zee, slecht weer en veel kilometers, het leek ons de ideale combinatie voor deze test. De Shimano XT Di2-groep ging zijn kant uit.
Mountain Bike Plus #180 ligt nu overal in de winkel!

Verder in dit nummer:

 • Test Trek Slash
 • Parts & Stuff
  Box One 1x11
  Shimano S-Phyre XC9
  Thule EasyFold XT 3
  Adidas Zonyk Pro
 • BikeSpot Merano - Italië
 • Training: vijf keer effectiever trainen
 • Shimano op zoek naar de waarheid
 • Addix: revolutionair nieuwe rubbersamenstelling voor de banden van Schwalbe
 • Elektronica in je vering: e:i-Shock
 • Magura Vyron: draadloos op en neer